Майнау - раят на цветята и пеперудите

Остров Майнау е разположен между три държави и е истински рай на земята

Майнау - раят на цветята и пеперудите
1 ОТ 17 вижте всички снимки www.mainau.de

Остров Майнау е разположен в югозападна Германия, във водите на третото по големина езеро в Европа – Бодензее, и е с площ от 0,44 квадратни километра. Той е създаден като частен ботанически рай, символ на човешката любов към природата. 

Островът попада в административния район на община Констанц от 1971 година. Но пък за сметка на това е разположен между три държави -  Австрия, Швейцария и Германия. До него може да се стигне по пътя за град Констанц през Мюнхен- Брегенц-Линдау, или с ферибот от Меерсбург.

Няма съмнение обаче, че Майнау е едно от най-живописните местенца на света. Този земен рай си е спечелил славата на "островът на цветята и пеперудите”. Там се намира една от най-красивите и богати ботанически градини, а изумителните тропически пеперуди кацат върху посетителите без изобщо да се притесняват.

Според историята, първите заселници на остров Майнау датират от 3000 г. пр. Хр. След Средновековието, територията му става част от Римската империя и по-конкретно - преминава в ръцете на Тевтонския рицарски орден. Те построяват и най-важните сгради за острова до ден днешен - замъка и църквата.

През 1827 г. наследникът на унгарската благородническа фамилия Естерхази – принц Николаус III, е истински запленен от благоприятните климатични условия на мястото. Той купува острова и засява редки и екзотични растения от цял свят.

26 години по-късно, през 1853, островът е продаден на херцога на Баден - Фредерик I. Там той построява лятната си резиденция и продължава традицията за залесяване на земята. Негова е заслугата за построяването на италианската розова градина, най-голямата оранжерия и няколко кътчета за почивка.

След кончината на херцога, Майнау постепенно загубва блясъка и красотата си. Собствениците му на няколко пъти се сменят и през 1932 година Ленард Бернадот започва да се разпорежда на тази територия. През 1974 година, той решава да превърне Майнау във фондация, която ще се грижи за опазване състоянието на острова.

И до ден днешен фондация "Ленарт Бернадот” се управлява от наследниците на фамилията, които притежават 99% от недвижимата собственост на имота. Благодарение на приходите от Майнау се подкрепят множество научни проекти по ботаника, изследване на земята и опазване на околната среда.

Неслучайно наричат Майнау и "островът на цветята”. На неговата площ са събрани над 500 вида широколистни и иглолистни дървета, над 1000 сорта рози, 200 сорта гергини, 20 000 далии от 250 разновидности и още над 300 000 вида цветя. Между цялата тази цветна феерия са построени Къщата на пеперудите, малък зоопарк, алпинеуми, водни каскади, изложбени зали, малки кафенета и ресторантчета. Има и няколко тематични места като: Хълм на далиите, Градина на орхидеите, Къща на палмите, Ливади на лалетата.

В Къщата на пеперудите се отглеждат над 25 редки вида от насекомите, големи колкото длан. Те летят сред буйна екзотична растителност, а въздухът е влажен тропически. Пеперудите дотолкова са свикнали със средата и хората около себе си, че не се притесняват да кацат по посетителите. 

Замъкът е с П-образна форма и е оформен като цял комплекс. Архитектурата му е в бароков стил, а най-известната част е залата за приеми и балове. Наречена е "бялата зала”, тъй като всичко в нея е в бял цвят и злато, а се отваря само при изложби, концерти или при други специални поводи. Към комплекса е включена и църквата "Св. Мария”. 

В Градината на уханията можете да се насладите на аромата и красотата на над 150 вида благоуханни растения, които служат за основата на множество етерични масла. Сред останалите градини и кътчета за отдих са разположени многобройни статуи, фонтани, езера с лебеди и патици, които допълнително засилват спокойствието и романтиката на това вълшебно място. 

Ако сте решили да посетите това райско кътче, трябва да знаете, че то работи всеки ден между 7 и 20 ч., в периода 18 март – 23 октомври. Цената на билета е 11 евро. В него влизат посещенията на всички градини, сгради и оранжерии, без изключение. Разбира се, има и различни видове намаления. Цената на билет за дете е 3,40 евро, за ученици и студенти - 5,60 евро, а за група над 20 човека - 8,50. Обиколката на острова се реализира по определени маршрути, с помощта на екскурзовод. 

Повярвайте ни, такова място не може да се опише с думи. Но в галерията ни можете да разгледате снимки от райския остров Майнау, който искрено ви пожелаваме да посетите някой ден. Определено си заслужава!

18 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.6
Dukesa Bub 13.07.2012|13:32
то всеки ако има пари ще тръгне да обикаля, това си е невероятно изживяване,, само дето е възможно само за малцина.
5
ekaterina tsoneva 13.07.2012|11:52
леле , каква красота само , ако имам пари бих обиколила целият свят
4
bojidara naneva 11.07.2012|15:30
Искам вече да стягам куфарите и да пътувам натам :) красота :)
3
lolly pop 11.07.2012|15:22
Това местенце си е направо за мен :)
2
gergana topalova 11.07.2012|15:11
Направо искам да се преместя да живея на този рай :)
1
mikky piky 11.07.2012|14:55
Изглежда невероятно...как да не ти се иска да си там :)
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти