Тормоз в училище: Как да помогнем на детето си

Тормоз в училище: Как да помогнем на детето си

Тормозът в училище е един от най-съществените проблеми, с които се сблъскват някои деца в училище. Той може да се изрази в различни форми - понякога е вербален, друг път физически, а най-често е комбинация и от двете като в днешно време се пренася и онлайн. С повсеместното използване на социалните мрежи, тормозът между деца може да излезе извън рамките на учебните часове чрез текстови съобщения и публикации в Instagram. Тези обмени, известни като кибертормоз, могат да бъдат особено агресивни и техните вредни ефекти често се връщат в училище на следващия ден.

Тормоз в училище: Как да помогнем на детето си

Понякога това неподходящо поведение между децата отшумява, но в по-честите случаи то е продължително и може да нанесе сериозни психически и физически травми у жертвите. Не са малко и случаите на деца, отнели живота си, вследствие на тормоз в училище.

Представяме ви няколко стъпки, чрез които да разпознаете дали вашето дете е жертва на тормоз и съответно да се справите с проблема.

Как да разберем?

Типичните симптоми на тормоза включват физически оплаквания като болки в корема, както и притеснения и страхове и дете, което не иска да ходи на училище. Нормална защита е да избягват или да се оттеглят от неща, които ги притесняват. Тези симптоми не са гаранция, че нещо се случва, но са повод да разберете какво става. Опитайте да зададете въпроси и д предразположите детето ви да говори на тази тема.

След като сте установили, че детето ви е малтретирано от своите връстници, ето най-успешните начини да се справите с насилниците.

Тормоз в училище: Как да помогнем на детето си

Обсъдете

Можете да обсъдите подходящи отговори, които детето да отправи към тормозещия. Най-добрият съвет, който можете да му дадете е да не обръща внимание на обидите и да игнорира проблемното дете. Обяснете му, че вината не е в него, а в този, който проявява грубост. Разиграйте потенциална сцена на тормоз и научете детето си да отговаря с увереност в такива ситуации.

Интересувайте се от това как е минал деня на детето ви. Разговаряйте всеки ден след училище, използвайки спокоен и мил тон. Обяснете му, че винаги трябва да се допитва до вас или до друг близък възрастен, когато има проблеми с някого в училище.

Повдигнете самочувствието на детето като насърчите неговите хобита и активности, в които е най-добро. Хвалете детето всеки път, когато ви разкаже как само се е справило с насилника.

Тормоз в училище: Как да помогнем на детето си

Научете го как да реагира

Децата трябва да разберат, че насилниците имат нужда от власт и контрол над другите и желание да нараняват хората. Често им липсва самоконтрол, емпатия и чувствителност. Ще бъде полезно за децата да използват определени стратегии, за да се справят с проблема.

Обяснете на детето, че трябва да вярва в добрите си качества, дори когато някой го обижда. Научете го да не се подценява само, защото някой друг е решил да го нагруби. Често насилникът може да бъде обезоръжен с помощта на хумор. Присмивайки се на действията му, детето може да се защити.

Припомнете му, че трябва да потърси възрастен винаги, когато усети физическа заплаха. Също така, детето трябва да помага на други деца, които са станали жертва на тормоз.

Тормоз в училище: Как да помогнем на детето си

Поемете действие

Разговаряйте с учителите и директора на училището и ги информирайте за проблема. Все пак те няма как да са запознати с всичко, което се случва в учебното заведение.

Най-важното, което трябва да направите е да се свържете с родителите на детето насилник. Не го правете по нападателен начин. Важно е да се постигне консенсус и разрешаване на проблема. Вероятно родителите дори нямат представа какво е поведението на детето им в училище.

***

Ако детето ви е тормозено, напомнете му, че вината не е негова, че не е само и че вие сте до него, за да му помогнете. За децата е важно да могат да идентифицират чувствата си и да знаят, че искате да ги чуете, за да могат да споделят какво се случва.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay