Зимна нирвана

Готови за ски и сноуборд

Зима. Когато чуем за снежния сезон, първата ни асоциация е свързана с вълнени топли дрехи, напластени върху тялото, безброй чаши, пълни с червено вино и свободно ни време, което все по-често прекарваме вкъщи. Но зимата е в състояние да бъде далеч по-интересна от спокойните домошарски часове. Студеният сезон може да бъде екстремно преживяване, което да накара сърцето да бие лудо, а усмивката да не слиза от лицето. Стига да асоциираме снежното време с планина, приятели и редица екстремни спортове.

Плъзгането по планинските склонове върху чувал също се брои. Но тук ще си поговорим малко повече за едни по-предизвикателни занимания – карането на сноуборд или ски. Ако досега не сте се качвали никога на "снежните дъски", ще ви разкажем за някои важни неща, които трябва да имате предвид.  


Зимна нирванаhttp://weheartit.com Екипировката трябва да пази тялото ви от ниските температури навън. Нужно ви е непромокаемо облекло, за да не се превърнете в роднина на снежните човеци. Обувките са също много важни и в случая важи правилото, че цената определя качеството.
Съветваме ви, при първи опити в зимните спортове, да не бързате да си купувате сами екипировка. Тя, освен че не е никак евтина, може да ви бъде и ненужна, ако спортът не ви хареса. Алтернативата е да си наемете такава, когато просто опитвате. 

Задължителните аксесоари на снежния небосклон са очилата, ръкавиците и каската. Препоръчително е първите да имат UV защита, гъвкава рамка, предпазваща от наранявания и счупване на очилата, както и покритие против замъгляване (anti-fog). За ръкавиците нямаме заръки, важното е да топлят. При каските е добре да са с мека вътрешна обвивка и здрава черупка, която да ви осигури безопасност. 

Освен за облеклото, трябва да помислите и за кожата си. Нависоко в планината се изгаря лесно. Задължително намажете лицето и устните си със слънцезащитен крем 20 минути преди да излезете да карате или поне да се опитвате. 

И така, дойде време да поговорим за психическата подготовка. Ако сте карали скейтборд като малки или някога сте имали успехи на сърфа, значи по-лесно ще се научите да лудувате по планините. Причината е проста – умеете да пазите равновесие, а то е от огромно значение при зимния спорт. 

С думи не можем да ви научим, но можем да ви преразкажем накратко какъв ще бъде първият ви урок. За начало ще трябва да се научите да пазите равновесие
 на ските или сноуборд дъската и ще се запознаете от близо с изкуството на падането. Назад, напред, настрани, неочаквано или като на филмов забавен кадър. Тези моменти обаче не са съпроводени с неприятни емоции, защото приличат повече на детска игра, в която вие устремено преследвате целта, а няколкото натъртвания не ви правят впечатление. А и както знаем, юнак без рана няма! 

Нашата заръка е никога да не падате по ръце, защото може да изкълчите китките си. Накланяйте се назад или настрани.

Веднъж след като се научите да пазите баланс, ще трябва да усвоите начините на спиране и завиване. След това ви остава само да се оставите на зимната магия и с малко повече лекомислие да се впуснете напред по снежния безкрай.

Зимата е нещо повече от домашен уют и топли дрехи. Тя е неутъпкани снежни пътеки, девствени писти и бели върхове, които чакат да бъдат покорени. А веднъж щом се сблъскате с тях, ще усетите и снежнобялата магическа нирвана, която крие планината. 

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.9
Данчо Лазаров 16.01.2012|10:51
"Safety first" - важното е човек да знае какво да прави, когато закъса, а след това да се забавлява!
8
Мишо Аврионов 16.01.2012|10:50
Това е добър начин човек да се разтовари от напрежението и да се позабавлява в свободното си време.
7
Станимир Велков 16.01.2012|10:50
Статията ми хареса много :).
6
Nora Martinova 11.01.2012|16:02
имам много познати на които хобито им е сноубординг.
5
angel angelov 09.01.2012|16:54
За съжаление е малко скъпичко и още си събирам екипировка....но все пак желанието е голямо:)
4
gergana topalova 09.01.2012|16:52
Стягам се вече:) Дойде и моят ред:) Сноубооооорд :))))
3
diana ilieva 09.01.2012|16:50
Много добра статийка:) Ще взема да се замисля за една малка почивка в планината:)
2
Silvi Milenova 09.01.2012|15:02
Разпускащо е :)
1
Иван Иванов 02.01.2012|15:49
Колко романтика и практицизъм има в статията.Дори ми се прииска зимата да не свършва.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти