Какво се случва с тялото ви 10 часа след като се лакирате

Вижте какво ни причинява лака за нокти

Какво се случва с тялото ви 10 часа след като се лакирате

Всички знаем, че не бива да използваме лак за нокти твърде често, тъй като ноктите ни ще станат сухи и жълти. Оказва се обаче, че този тип козметика може да нанесе много по-сериозни щети върху здравето ни.

Не казваме, че трябва да забравите за лакирането завинаги, просто вижте кои са отрицателните ефекти, които има върху тялото.

Каква е главната опасност за здравето ви?

Опасностите на лака за нокти се крият в неговата токсичност. Някои съвременни продукти за грижа за нокти съдържат следните компоненти, които могат сериозно да навредят на вашето здраве:


Толуен - вещества, което придава на ноктите гладко покритие и запазва пигмента. Толуенът може да засегне централната нервна система и да причини репродуктивни нарушения. Главоболие, слабост, припадане и гадене са само някои от вероятните последствия от използването на лаковете за нокти, които не отговарят на стандартите.


Формалдехид - безцветен газ, който помага да се увеличи складовият живот на лака. Ако страдате от алергии, контактът с формалдехид може да предизвика дерматит и възможни химически изгаряния. В по-тежки случаи може да предизвика сърдечни ритъмни нарушения, конвулсии и рак.


Дибутилфталатът се използва като аромат. Наличието на този опасен компонент може да доведе до ендокринни разстройства, гинекологични заболявания и заболявания на дихателните пътища.

Учени са направили проучване с група от 24 жени. 6 часа след лакиране на ноктите, повечето участници показват повишени нива на дифенил фосфат - производно на трифенил фосфат, което се образува в процеса на метаболизма. 10 часа след началото на експеримента нивата на дифенил фосфат в организмите на всички участници са се увеличили до 7 пъти над нормата. Тези резултати са наистина тревожни.

Преди да си купите лак за нокти прочетете какво съдържа и помнете- здравето ви е във вашите ръце!


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

10 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay