Знаци и симптоми на рак на гърдата, за които трябва да внимавате

Знаци и симптоми на рак на гърдата, за които трябва да внимавате

Това да познавате как изглеждат гърдите ви и как се чувстват на допир е важна част от тяхното здраве. Въпреки че провеждането на редовни скринингови тестове за рак на гърдата е важно, мамограмите не откриват всеки рак на гърдата. Това означава, че също така е важно за вас да знаете как обикновено изглеждат и се усещат гърдите ви, така че да сте наясно с всички промени в тях.

Най-честият симптом на рак на гърдата е нова бучка или маса (въпреки че повечето бучки на гърдата не са рак). Безболезнена, твърда маса с неправилни ръбове е по-вероятно да бъде рак, но ракът на гърдата може да бъде също мек, кръгъл, чувствителен или дори болезнен.

  • Други възможни симптоми на рак на гърдата включват:
  • Подуване на цялата или част от гърдата (дори ако не се усеща бучка)
  • Трапчинка по кожата (понякога приличаща на портокалова кора)
  • Болка в гърдите или зърното
  • Прибиране/вдлъбване на зърното (завъртане навътре)
  • Кожата на зърната или гърдите е зачервена, суха, лющеща се или удебелена
  • Секреция от зърната (различна от кърмата)
  • Подути лимфни възли под мишницата или близо до ключицата (Понякога това може да е признак за разпространение на рак на гърдата, дори преди първоначалният тумор в гърдата да е достатъчно голям, за да се усети.)

Знаци и симптоми на рак на гърдата, за които трябва да внимаватеcheck4cancer.com

Много от тези симптоми могат да бъдат причинени и от доброкачествени (неракови) състояния на гърдата. Все пак, ако забележите нова маса на гърдата, бучка или друга промяна, незабавно се обърнете към лекар, за да установите навреме на какво се дължат те.

Не забравяйте, че прегледите у дома не заместват редовния скрининг за рак на гърдата. Скрининговата мамография често може да помогне за ранно откриване на рак на гърдата, преди да се появят симптоми. Ранното откриване на заболяването ви дава по-добър шанс за успешно лечение.

Източник: cancer.org

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay