Ето защо трябва да спрете да се тревожите за отглеждането на едно единствено дете!

Ето защо трябва да спрете да се тревожите за отглеждането на едно единствено дете!
Pexels

Вие сте родител на единствено дете или мислите да имате само едно дете? Ако е така, тревожите ли се за психологическото въздействие, което това може да има върху него или нея? Много родители го правят и много добронамерени приятели и членове на семейството бързо предупреждават, че израстването като самотник може да повлияе негативно на вашето дете. Но има много щастливи, здрави, добре приспособени единствени деца и ние сме тук, за да ви кажем: можете да спрете да се тревожите.

Изглежда широко "известно" понятие е , че децата, които са сами, са егоцентрични и трудно се разбират с тях в сравнение с тези с братя и сестри.

Цялата тази "известна" информация за единствените деца изглежда се основава на силно съмнителни изследвания, проведени през 19 век. Д-р Боханън се опитва да научи повече по темата, като раздава въпросници. Но той не ги дава само на деца, той ги дава на 200 души с братя и сестри и ги пита какво мислят за единствените деца. Тези субекти изразяват своите мнения, които могат да се основават или не на стереотипи. Когато Боханън събира тези резултати, те са издигнати до статут на научни открития. Според него самите деца са склонни да бъдат жестоки, лакоми, самодоволни, наглеци, егоистични, лъжливи, с лош нрав и като цяло странни. И единствените синове вероятно също ще бъдат женствени. 

По-креативни, по-малко сговорчиви?

Оттогава насам има малко повече изследвания на детството на единствените деца. Едно мета-проучване от изследователи от Тексаския университет в първите създават по-силни връзки с родителите си. През 2017 г. обаче изследователи от китайския Югозападен университет Чунцин сравняват 177 студенти с братя и сестри със 126 студенти, които са били сами деца. На личностните тестове единствените деца са постигнали по-висок резултат за креативност и по-нисък за "приятност". Тези констатации са потвърдени от мозъчни сканирания на субектите - единствените деца са имали повече развитие в частта от мозъка си, която контролира креативността, и по-малко в медиалния префронтален кортекс, за който се смята, че помага на хората да контролират собствените си емоции и да разбират емоциите от другите.

Това поне е по-научно от изследването на Боханън от миналия век. В същото време това е далеч от предполагането, че самите деца ще бъдат емоционално осакатени за цял живот.

Децата вярват на това, което родителите им казват за тях, защото нямат друга опорна точка и затова е хубаво да не изразявате притеснения, че ще се превърнат в егоисти или други подобни, а да имате положителни нагласи, които да споделяте с тях.

Има безброй предимства за едно дете в семейството и всичко е въпрос на личен избор. Единственото дете често получава дом с по-малко сътресения и спорове някои проучвания предполагат, че младите братя и сестри се карат на всеки 10 минути и най-важното, това все по-жизненоважно средство да знаете как да бъдете независими и сами.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay