Как да преглеждате гърдите си сами у дома

Как да преглеждате гърдите си сами у дома

Самостоятелният преглед на гърдите е нещо, което можете да правите сами у дома. Той се практикува, за да определите дали има някакви промени във вида и усещането на гърдите ви.

Ако забележите нови промени в гърдите, обсъдете ги с Вашия лекар. Въпреки че повечето промени в гърдите, открити по време на самостоятелен преглед, имат доброкачествен характер, някои изменения може да сигнализират за нещо сериозно, като рак на гърдата.

Повечето медицински организации съветват да не разчитате единствено на тои вид преглед у дома, защото самоизследването на гърдите не е доказано ефективно в откриването на рак.

Все пак лекарите вярват, че има полза от това жените да са запознати със собствените си гърди, така че да разбират какво е нормално и своевременно да съобщават за промените. Ето как да се преглеждаме сами:

Помолете Вашия лекар за демонстрация. Преди да започнете самоизследване на гърдите, би било полезно да обсъдите инструкциите и техниката с Вашия лекар.

Ако сте в цикъл, изберете време, в което гърдите ви са най-слабо чувствителни. Вашите хормонални нива варират всеки месец по време на менструалния ви цикъл, което причинява промени в гръдната тъкан. Подуването започва да намалява, когато започне менструацията. Най-доброто време за извършване на самоизследване на гърдите обикновено е седмицата след края на менструацията.

Започнете с визуален преглед на гърдите си

Седнете или застанете без дрехи и сутиен пред огледалото с ръце отстрани. За да прегледате гърдите си визуално, направете следното: Обърнете се с лице напред и огледайте за набръчкване, трапчинки или промени в размера, формата или симетрията.Проверете дали зърната ви са вдлъбнати. Огледайте гърдите си с ръце, притиснати към бедрата.Огледайте гърдите си с вдигнати ръце над главата и притиснати длани. Повдигнете гърдите си, за да видите дали ръбовете по дъното са симетрични.

Включете ръцете си

Легнало положение. Изберете легло или друга равна повърхност, за да легнете по гръб. В легнало положение гръдната тъкан се разпространява, което я прави по-тънка и по-лесна за напипване.

Под душа. Насапунисайте пръстите и гърдите си със сапун, за да помогнете на пръстите ви да се плъзгат по-гладко по кожата.

Използвайте меката част на пръстите си. Използвайте възглавничките, а не върховете на трите си средни пръста. Ако имате затруднения с усещането с възглавничките на пръстите си, използвайте друга част от ръката си, която е по-чувствителна, като дланта или опакото на пръстите.

Прилагайте различни нива на натиск. Вашата цел е да усетите цялата гръдна тъкан, като използвате различни нива на натиск. Използвайте лек натиск, за да усетите тъканта, която е най-близо до кожата, среден натиск, за да усетите малко по-дълбоко и силен натиск, за да усетите тъканта, която е най-близо до гърдите и ребрата. Не забравяйте да използвате всяко ниво на натиск, преди да преминете към следващото място. Ако не сте сигурни колко силно да натиснете, говорете с Вашия лекар.

Отделете време. Не бързайте. Може да отнеме няколко минути, за да прегледате внимателно гърдите си. Следвайте модел. Използвайте методична техника, за да проверите цялата си гърда. Например, представете си циферблата на часовник. Започнете близо до ключицата и разгледайте тази част, като движите пръстите си към зърното. След това преместете пръстите си към следващата област.

Кога да се свържете с Вашия лекар

  • Уговорете си среща с Вашия лекар, ако забележите:
  • Твърда бучка или възел близо до подмишницата
  • Промени в начина, по който гърдите ви изглеждат или се усещат, включително удебеляване или изпъкнали части, които са различни от околната тъкан
  • Трапчинки, бръчки, издутини или ръбове по кожата на гърдите ви
  • Скорошна промяна в зърното - вдлъбнато, вместо да стърчи
  • Зачервяване, топлина, подуване или болка
  • Сърбеж, люспи, рани или обриви
  • Кървав секрет от зърното

Вашият лекар може да препоръча допълнителни тестове и процедури за изследване на промените в гърдите, включително клиничен преглед на гърдите, мамография и ултразвук.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay