Как да подредите килера, за да съхраните храната си по-дълго

Как да подредите килера, за да съхраните храната си по-дълго

Тъй като всички ние сме си у дома и сме се самоизолирали, за да защитим себе си и общността от епидемията от коронавирус, трябва да сме си набавили най-основните храни.

Така че вероятно сте си направили няколко разходки до хранителния магазин, за да се запасите с някои необходими неща. Тъй като голямото пазаруване приключи в паника и доста продукти бяха изчерпани, може да сте се сдобили със стоки, които обикновено не са в списъка ви или сте се презапасили с обичайни за вас храни.

Така или иначе, е важно да успеете да употребите цялата закупена храна и да не я похабите. Дори ако се абстрахираме от пандемията, българските семейства губят доста пари, заради храна, която никога не ядат.

Дори по време на пандемия е възможно хората да купуват храни, които смятат да ядат, вместо храни, които искат да ядат, което може да доведе до ненужни хранителни отпадъци.

Проследяването на това, което имате в хладилника и килера ви, и кои храни се консумират най-много във вашето семейство, ще ви помогне да не хвърляте твърде много храна и да експериментирате с някои вкусния ястия, приготвени с това, което вече имате. Ето как:

Използвайте метода "първото вътре, първото вън". Професионалните кухни действат по този начин. Това означава да съхранявате по-старите храни в предната част на хладилника или килера, а новозакупените зад тях. Не бихте искали да държите храна къде ли не, искате да имате усещане за организация по отношение на това къде я поставяте. Поставете плодовете и зеленчуците на най-достъпното място, заедно с млякото и другите млечни продукти, които имат кратки срокове на годност.

Как да подредите килера, за да съхраните храната си по-дълго

Яжте първо пресните продукти, като плодовете и зеленчуците. За останалите храни с близък до техния срок на годност съставете график за ползването им. Съхраняването им правилно ще ги направи подходящи за консумация за по-дълго време. Но ако някой пресен продукт започне да се разваля, го сгответе или го замразете, не е нужно да го хвърляте веднага. Прекалено узрелите банани могат да се съхранят във фризера или да се използват в смутита или печива. Листните зеленчуци могат да се бланшират, а зеленчуците, като тиква, домат, морков, могат да се опекат, да се замразят или да се добавят в супа.

Практикувайте метода "първото вътре, първото вън" и за месото и млечните продукти. Проследявайте датите на покупката и помислете за замразяване или готвене. Невареното месо може да се съхранява във фризер до 12 месеца, а готвеното от два до три. Млякото, сиренето и други млечни продукти също могат да се замразят.

Следете етикетите на храните. След като сте използвали пресните продукти, меса и млечни продукти, се разровете във фризера. Замразените храни, независимо дали са закупени от магазина или са домашно приготвени, обикновено са по-бързоразвалящи се храни от консервираните или от другите запаси в килера.

Някои храни с изтекъл скоро срок на годност могат да бъдат безопасни за хранене. Ако нещо изглежда или мирише лошо, или се съмнявате в качествата му, го изхвърлете.

Как да подредите килера, за да съхраните храната си по-дълго

Не забравяйте за брашното и зърнените храни. Те също имат срок на годност. Сварените макарони може да съхранявате в торбички за съхранение на храна, след което ги прибавете в супа или им добавете сирене и масло.

Действайте творчески с това, което имате. Комбинирането на наличните във всеки дом боб, макаронени изделия, ориз, консервирани храни с пресни и замразени храни е най-добрият начин да направите балансирани рецепти и да оползотворите наличностите. Разменете съставките и експериментирайте със сушени билки и аромати, като мед или кленов сироп, за да не се отегчавате да хапвате едно и също.

Опитайте да се храните максимално здравословно с множество групи храни и много плодове и зеленчуци, независимо дали са пресни, замразени или консервирани.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay