Как да работите от вкъщи без да полудеете

Как да работите от вкъщи без да полудеете

Коронавирусът COVID-19 и произтичащата от него паника за тоалетна хартия превзеха страната. За някои хора това означава да работят от дома си за първи път. Близкото бъдеще, когато важни срещи стават телефонни обаждания и офис облеклото се превръща в пижама, предизвиква ужас. Работата от вкъщи може да не е подходящата чаша чай за всеки. Но ако през тези няколко седмици ви се налага да не напускате дома си често, имаме няколко идеи как да работите от вкъщи без да загубите ума си.

1. Започнете работния си ден правилно

Работата вкъщи може да ви провокира да започнете деня си лежерно, отпивайки бавно от чашата с кафе, докато с половин око проверявате мейла си, но всъщност преглеждате новините в социалните мрежи. Ще сбъркате в подхода си и ще пропилеете онази част от деня, в която сте най-свежи и енергични.

Когато сте вкъщи може да е трудно да се фокусирате и вниманието ви да не бъде привлечено от други неща, като простиране на прането или разхождане на кучето навън. За да сте продуктивни, съставете списък от три до пет от най-важните ви задачи и се справете с тях веднага. След това, когато енергията и ентусиазмът ви са намалели в следобедните часове, може да се отдадете на по-малко енергоемки задачи, като неизбежната проверка на мейла.

2. Придържайте се към обичайната си рутина

Ако имате проблем да започнете работния си ден вкъщи, опитайте се да се придържате към каквато и да е рутина, която сте следвали преди.

3. Не работете на шум

В никакъв случай не започвайте работа, докато по телевизора върви любимия ви сериал или предаване. Повярвайте, ще се поддадете на изкушението. Когато прекарвате дни сами вкъщи само с мислите си и от време на време чувате шума от улицата, ще започнете да жадувате за звука на друг глас, освен този в главата ви. Но за да се концентрирате, оставете екраните изключени. Фоновият шум само ще ви разсее. Ако наистина имате нужда да поговорите с някого, вземете си почивка и звъннете на приятел. Това, че работите от вкъщи, не означава, че трябва да сте изолирани от света наоколо.

4. Чувствайте се удобно да работите навсякъде

Освен ако няма пълна забрана да излизате от дома си, може да се наложи да го напуснете по някое време, така че вземете работата си с вас. Работете в колата си, в двора или докато чакате за лекар.

5. Сменяйте мястото на работа

Ако сте под карантина вкъщи, ще бъдете по-продуктивни, ако сменяте позицията си на няколко часа. Така ще си осигурите свеж прилив на енергия. Пробвайте хола, кухнята, спалнята.

6. Позволете си време за почивка

Когато сте вкъщи, е невероятно лесно да продължите да работите неспирно с часове. Но правенето на почивки ще ви направи по-продуктивни. И нека тя да не бъде, докато се взирате в екран. Хапнете, вземете си чист въздух на балкона или правете нещо, което е забавно и релаксиращо, вместо да се насилвате да стоите на стола цял ден.

7. Знайте кога да оставите работата

Когато приключите, отделете няколко минутки, за да подредите работното си място и да приберете всичко ненужно. Така психически ще се разделите с приключената вече работа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay