Рак на гърдата: симптоми, превенция и лечение

Рак на гърдата: симптоми, превенция и лечение

В месеца за превенция на рака на гърдата се задълбочаваме още повече в темата, обръщайки се към специалист. Д-р Иван Крумов е лекар специалист в отделение по Оперативна Гинекология в МБАЛ Вита. Той завършва медицина през 2010 г. в Meдицински Университет- гр. София. През 2013г. печели конкурс и започва обучение като лекар специализант по Акушерство и Гинекология в МБАЛ Токуда Болница София с научен ръководител д-р Илия Карагьозов. През периода юли 2017 г. до януари 2018 г. работи като лекар ординатор в Отделение по Обща и Онкологична Гинекология, Тазова Хирургия и Акушерство в МБАЛ Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда София. През декември 2017 г. придобива специалност по Акушерство и Гинекология.

Професионалните интереси на Иван Крумов са в областта на доброкачествени и злокачествени заболявания в гинекологията, профилактика и деструктивно лечение на преканцерозите на маточната шийка, минимално инвазивната хирургия в гинекологията.

Има ли превенция ракът на гърдата? 

Превенцията на рака на гърдата, както и на други карциноми са скринингите. При пациентки под 40 години е препоръчително провеждането на ехография един път годишно, ако пациентката няма оплаквания. При тези над 40 години скрининговото изследване е мамография. Тя се извършва всеки две години, когато говорим за такива без оплаквания и генетична обремененост.  При обременени такива, мамографията следва да е всяка година. Това са основните положения за скрининг. Има и други схеми, но те са конкретно за пациентки с мутации или висок кумулативен риск от развитие на рак на гърдата – като се добавя МРТ (магнитно-резонансна томография) на всеки 2-3 години освен мамографията; може и всяка година само МРТ).

Какви са основните рискови фактори за възникването му? 

Рисковите фактори за развитие на карцином на гърдата могат да се разделят на такива, върху които не може да се окаже влияние, като пол, раса и наследственост, и такива, върху които човек може да въздейства, за да намали своя риск от развитие  на рак на гърдата.

Рисковите фактори биха могли и да се разделят основно в две групи:

  • Непроменими, най- често вродени (възраст, пол, раса, генетичен профил, фамилна обремененост, възникване на доброкачествени разраствания на млечната жлеза и др

  • Външни, условни фактори. Тук се включват начин на хранене, индекс на телесна маса, тютюнопушене, прием на алкохол, късна първа бременност, дълъг прием на хормонални препарати.

Има ли тенденция все по-млади жени да се разболяват от рак на гърдата? 

Тревожна тенденция е, че в последните години се променя възрастовата граница на болестта. Установява се подмладяване на рака. В миналото се е установявал при жени около и над 60, които са в менопауза и имат хормонален дисбаланс. В последните години се установява подмладяване на болестта с около 20 години, като се диагностицира при жени във фертилна възраст с нормален хормонален статус. 

Наследствеността е фактор?! 

Ракът на гърдата е сред най- често срещаните злокачествени заболявания с доживотен риск от 12.9%. В последните години се разработват различни инструменти за оценка на риска от развитие на карцином на гърдата., на базата на които  се предлагат и различни лечебни стратегии. Около 5-10 % от случаите  са наследствена форма, за които е характерна и по- ранна изява. Най- честият синдром, включващ карцином на гърдата, е наследствен карцином на гърда и  яйчник, които се причиняват от мутации на гените  BRCA1/BRCA1. Около 60- 80% от случаите на наследствен рак на гърдата се дължат на мутации в тези гени.

Как се прави самопреглед на гърдите? 

Прави се в първите чисти дни след менструация и преди овулация.  Поставяте лявата си ръка на тила. С кръгови движения в посока от мишница към център на гърдата с опипва цялата гърда. Препоръчва се ръцете да са насапунисани.

Друг начин е заставайки пред огледалото да поставите ръцете си до тялото и оглеждате гърдите си за промени, повтаряте огледа и  с вдигнати нагоре ръце.

В легнало положение поставяте възглавницата под рамото и вдигате съответната ръка зад тила. Използвайки другата си ръка, с малки кръгови движения разтрийте гърдата на сгънатата си ръка. Проверете цялата област на гърдата и подмишницата си.

За какви симптоми да внимаваме? 

Подуване на гърдата – цялата или част от нея, промяна в цвета на кожата, болка в гърдата или зърното, вдлъбване на зърното, задебеляване/зачервяване на кожата, изтичане на секрет от зърното, напипване на бучка в гърдата, напипване на бучка в мишницата

Рискови фактори, симптоми, диагностика при мъже? 

Под 1% от рака на гърдата и също толкова от всички карциноми, открити при мъжа. Около 1/3 се установява >70-годишна възраст. Симптомите са подобни на тези при жените – опипване на бучка; болезненост; оток и/или зачервяване на кожата; инфилтрация на зърното; кървене; изтичане на секрет от зърното; разранявания. Опипване на увеличен лимфни възли в мишницата. Диагностичните методи са същите както при жените – мамография на първо място; ехография и МРТ. Рисковите фактори са подобни на тези при жените.

Основни видове рак на гърдата? 

Туморите на млечната жлеза се делят на неинвазивни и инвазивни.

Неинвазивният карцином (Ca in situ) се намира все още на мястото си на възникване. Раковите  клетки не са разрушили базалната мембрана и не са засегнали още околните тъкани. Туморът още не е метастазирал. Основните са неинвазивен карцином – дуктален или лобуларен.

От друга страна при инвазивните карциноми на гърдата туморните клетки разрушават базалната мембрана под епителните клетки и инфилтрират околните тъкани, представлявайки вече истинското раково образувание. 

Какви медицински изследвания се правят за установяване рак на гърдата?

След провеждането на мамография/ехография/МРТ се пристъпва към дебелоиглена биопсия (кор биопсия) за доказване на формацията – дали е злокачествена или не.  В голям процент от случаите с карцином на млечната жлеза, туморните клетки съдържат по- голямо количество хормонални рецептори, чрез тях се приемат сигнали за делене и разпространение. При злокачественост се изследва рецепторния статус от взетия материал – минимум ER (естроген), PR (прогестерон), HER2 (човешки епидермален рецептор за растежен фактор), Ki-67 (пролиферативен индекс). Тази информация е изключително важна в определянето на вида и схемата на лечение.

Какво представлява лечението? 

Въз основа на вида на рак на гърдата, неговия стадий и диференциация, размер и дали раковите клетки са чувствителни към хормони, лекуващият лекар избира вида терапия и схемата ѝ.  Важно обстоятелство е и общото здравословно състояние на пациента и неговите настройки.

Основните способи за лечение на рака на гърдата са: оперативни; 

лъчелечение; химиотерапия; хормонална терапия; таргетна терапия; имунотерапия. Много важен е мултидисциплинарният подход, включващ – онколог, хирург/гинеколог, лъчетерапевт, патолог, образен диагностик.

Прогноза за преживяемост? 

Ефективността при лечението на карцином на млечната жлеза в България през последните години е многократно по- висока. Отчита се близо 80% увеличена 10-годишна преживяемост на пациентите с диагноза рак на гърдата. Всичко това идва с множеството медицински проучвания, утвърждаване на нови терапии и технологии при лечение на заболяването.

Съвети към Вашите пациентки? 

Обяснявам на пациентките си, че първите симптоми при появата на рак на гърдата най- често остават неразпознати. Поради тази причина е важно жените да изпълняват препоръките за скрининг на заболяването- преглед при акушер- гинеколог с профил Мамология или специалист Образна Диагностика; да се консултират относно прием на контрацептиви, при анамнеза за фамилна обремененост или планове за корекции на бюст.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay