За депресията и връзките

Как се отразява това състояние на отношенията с хората

За депресията и връзките

Владислава Димитрова е психолог и психотерапевт. През изминалия месец имахте възможността да ѝ задавате всякакви въпроси, свързани с депресията. Днес ще ви представим отговорите на въпросите на нашите читатели, свързани с депресията и отношенията между хората, как се отразява тя на връзките и как можем да се справим с тези проблеми.

Защо не мога да имам сериозна връзка? Аз съм харесвана и желана жена, но само за веднъж или няколко пъти. Никога не е нещо сериозно, постоянно ме зарязват. Дали това има връзка с депресията и с това, че не се чувствам добре в кожата си?

Когато не се чувстваме добре в кожата си, т. е със себе си, няма как и другите да се чувстват добре с нас. Дължим си го – да изградим качествена, пълноценна и хранеща връзка със себе си, да имаме себедоверие, себеуважение, себеценене. Тогава може да се отдадем, да дадем, можем да предложим качество на партньора си, но и да получим качество. Животът дава възможност за избор на най – доброто на тези, които умеят да го видят със сърцето си, да го ценят, да благодарят и да се грижат за избора си.

От години съм с един мъж, но се чувствам все едно съм сама. Той не ме прави щастлива, дори напротив и въпреки това не намирам сили да си тръгна, защото мисля, че няма да се справя сама и че ще остана завинаги сама. На 32 съм вече. Имам чувството, че никой не би ме хареса. Какъв съвет ще ми дадете?

Никой друг не може да ни направи щастливи, това е изцяло наша работа, от грешната идея, че някой друг трябва да ни прави щастливи идват много разочарования, гняв и болка. Ако страдаме в една връзка, трябва да проверим собствената си адекватност в нея, дали ние не грешим някъде, дали имаме нереалистично очаквания към партньора, дали не го притискаме, дали не сме прекалено изискващи, контролиращи, дали се държим като партньори или по – скоро сме влезли в други неадекватни взаимоотношения. За да сме пълноценни в една връзка обаче, първо следва да сме изградили здрава и хранеща връзка със себе си, да знаем кои сме, какви са нашите истини и ценности, да се грижим всеки ден за нашето себеразвитие през обичта. Ако връзката с партньора е неудовлетворяваща, провели сме нужните разговори, дали сме време и пространство за осмисляне, но няма среща между двамата, тогава е израз на себеуважение и уважение към другия да си тръгнем. А за страха да не останете завинаги сама – този, който не изоставя сам себе си, никога не остава сам за дълго. По – добре крачка в неизвестното, отколкото стоене на едно място в страха и вихрещите се фантазии и варианти в главата.

Чувствам се недооценен от близките и познатите си. Струва ми се , че не получавам достатъчно обич. Дали това е свързано с депресия?

Цените ли се сам себе си, обичате ли се, уважавате ли се, грижите ли се за това да нахраните душата с качествени разговори и преживявания? Когато правим първо ние тези неща за себе си, тогава излъчваме и показваме на другите – аз заслужавам. По хората в живота ни можем да съдим за отношението ни към себе си. Освен това си задайте и въпроса дали вие давате тези неща на близките и познатите ви, защото не можем да изискваме нещо, което ние не даваме.

Как да убедя близките си, че имам проблем? Получавам паник атаки и не мога да се зарадвам на почти нищо. Как да се справя?

А защо ви е необходимо да ги убеждавате, ако вие не се чувствате щастлива и страдате защо ви е необходимо потвърждение от някой друг? Вярвате ли на усещанията си, на чувствата си или някой друг следва да ги легитимира, за да си ги позволите? Ще разрешите проблема с паническите си атаки именно, когато повярвате на чувствата си и поемете отговорност за тях, когато се научите сама да се грижите за себе си и да се приласкавате с любов. Буквалният превод на паническите атаки е "Стой до мен". Т. е хората с панически атаки изнасят центъра извън себе си и търсят опората в другите, преживяват света като враждебен и застрашаващ ги, но това е само пренасяне на усещания от незапълнения им с топлина вътрешен свят.

Как да променя отношението към себе си? Всички твърдят, че изглеждам добре, но аз не се виждам така. По мое мнение съм пълна, макар че тежа 50 кг. Как да започна да се харесвам?

Човек, който се обича, не му е необходимо потвърждение отвън дали изглежда добре. Той привлича хората към себе си с чара на собствената си естественост и с достойни качества, които са израз на зрялата му личност. Харесваме се, когато се грижим за себе си, за душата си, когато се освобождаваме от сковаващите норми, предразсъдъци, когато изразяваме чувствата си, защото те са най – красивото в нас. Обградете се с хора, които ви обогатяват, а не подкопават самочувствието ви, вглеждайте се по- често навътре в себе си и търсете там смисъла. Свободата да сме естествени, без маски, носи повече щастие и удовлетворение от определени килограми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay