По-щастливи хора се отглеждат от родители, които...?

По-щастливи хора се отглеждат от родители, които...?
Pexels

Искате децата ви да бъдат по-щастливи? По-важното е, че искате децата ви да растат по-щастливи и по-удовлетворени до края на живота си?

Проучване на University College London установи, че хората, които възприемат родителите си като по-малко психологически контролиращи и по-грижовни, докато растат, вероятно ще бъдат по-щастливи и по-удовлетворени като възрастни.

От друга страна, хората, чиито родители са прилагали по-голям психологически контрол, докато растат, показват значително по-ниско психическо благополучие през целия си живот на възрастни; всъщност ефектът се оценява като подобен на скорошната смърт на близък приятел или роднина.

Според Май Стафорд, водещият автор на изследването:

 "Ние открихме, че хората, чиито родители са показали топлота и отзивчивост, са имали по-висока удовлетвореност от живота и по-добро психическо благополучие през ранната, средната и късната зряла възраст. За разлика от това, психологическият контрол е значително свързан с по-ниско удовлетворение от живота и психично благополучие. Примерите за психологически контрол включват недопускане на децата да вземат свои собствени решения, нахлувайки в личния им живот и насърчавайки зависимостта към тях."

Психологическият контрол се различава от поведенческия. Поведенческият контрол включва неща като определяне на вечерен час, възлагане на задължения и очакване на домашното да бъде завършено.

Въпреки че това може да звучи психологически контролиращо, не е. Тези родители поставят ограничения върху определени типове поведение - но не и върху чувствата.

Психологическият контрол включва недопускане на децата да вземат някои от собствените си решения, недопускане на уединение и насърчаване на чувствата на зависимост.

Ако разликата все още изглежда неясна, ето обяснение от Нанси Дарлинг:

  • Поведенческият контрол се отнася до степента, в която родителите искат от децата да ограничават поведението си, за да отговорят на нуждите на другите. Строгостта е един от начините да мислим за това, но мисля, че е по-добре концептуализирано като очакване на родителите детето да отговаря на високите стандарти - особено когато е трудно. Той също така улавя степента, в която родителите следват правилата, които те определят.
  • Психологическият контрол е степента, в която родителите се опитват да контролират емоционалното състояние или вярванията на детето. Например, те могат да използват индукция на вина или да накарат детето да почувства, че няма да бъде обичано, ако не прави това, което родителите искат. Ядрото на психологическия контрол е, че той атакува детето.

"Ние знаем от други проучвания", казва Стафорд, "че ако едно дете споделя сигурна емоционална привързаност с родителите си, то е по-способно да формира сигурна привързаност в живота на възрастните. Родителите също ни дават стабилна база, от която да изследваме света, докато е доказано, че топлотата и отзивчивостта насърчават социалното и емоционалното развитие. За разлика от това, психологическият контрол може да ограничи независимостта на детето и да го остави по-малко способно да регулира собственото си поведение.

Какво можете да направите, за да покажете, че ви е грижа? Какво можете да направите, за да поддържате известна степен на поведенчески контрол, без да се отклонявате в зоната на психологически контрол?

В проучването "грижовността" се измерва чрез съгласие с изявления като "Изглежда, че разбира моите проблеми и тревоги" и "Беше нежна към мен".

Това трябва да е лесно.

Тогава не се колебайте да поставите граници, които смятате за подходящи. Чувствайте се свободни да имате очаквания. Но след това отидете една крачка по-далеч: Говорете защо сте поставили тези ограничения и защо имате тези очаквания. След това позволете на децата си да говорят и се уверете, че слушате. Може да сте в състояние да контролирате определено поведение, но не можете да контролирате всяко мнение - така че не опитвайте. Покажете, че дори и да не сте съгласни, все още уважавате правото им да виждат нещата по различен начин. Показването на уважение е чудесен начин да покажете, че ви е грижа.

И се уверете, че оставяте децата си да вземат колкото се може повече от собствените си решения. Най-добрият начин да се научим да правим интелигентен избор – и да поемаме отговорност за действията си – е да започнем рано.

В края на краищата, крайната ви цел е да ги отгледате като успешни и независими възрастни - защото това е страхотна рецепта за щастие и удовлетворение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay