И ние сме дали.. много на света!

Вижте кои са родните открития, имащи огромно значение за човечеството

И ние сме дали.. много на света!

Българският народ винаги е бил спряган като много надарен и че всичко му идва отръки. И няма как да не се съгласим с това. Не, защото сме българи, а защото имаме множество доказателства за това.

Няма как да не започна с най-големия дар, който сме дали на света - Кирилицата. Ако един народ няма писменост, нещо, на което да стъпи, за какво друго да говорим оттук нататък? Хубаво е да си спомняме за братята Кирил и Методий и делото им не само на 24 май, а по-честичко. Като филолог, няма как да не защитя тезата, че без писменост един народ не е народ.

Другото много важно нещо за човечеството, особено в днешни дни, е компютърът. Джон Атанасов е българинът, създал първия дигитален компютър. През 1939 г. е направена демонстрация на качествата му.

Автоматичната скоростна кутия също е дело на българин и това е Румен Антонов. Тя се среща в моделите на Сузуки, Хонда, Рено и Тойота. 

Гласовият превод в реално време на телефона също е особено ценно изобретение и отново е дело на българин. Изобретението на инженер Койчо Митев позволява да се създаде софтуер за свободна комуникация по телефон, микрофон и Интернет между всички езици и диалекти по света. 

Всички се радваме на голямото Виенско колело. Не, то не е дело на българин. Неговият изобретател, както всички знаем, е Джордж Уошингтън Гейл Ферис и е създадено през 1883 г. Но това, което може би не знаете, е, че негов първообраз е създаден през 1780 г. в чепеларското село Забърдо.

Прототипът на ръчния часовник е дело на българина Петър Петров.

В откриването на лекарството нивалин, което се приготвя от извлека на блатното кокиче, главен помощник е бил българският фармаколог проф. д-р Димитър Пасков. Нивалинът намира особено приложение в неврологията при лечението на полиомиелита. С него са лекувани и деца, преболедували детски паралич, с остатъчни явления, тоест отсъствие на активни движения. 

Да не забравяме и киселото мляко. През 1905 г. д-р Стамен Григоров, роден в село Студен извор, за пръв път описва млечно-киселия микроорганизъм който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българското кисело мляко. 

Гордейте се, че сте българи! И продължавайте да славите България и разнасяте името й по света!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay