10 обикновени неща, които са били забранени на жените преди 100 години

10 обикновени неща, които са били забранени на жените преди 100 години
pixabay

Жените винаги е трябвало да се борят за своите права. Преди 100 години на жените им било забранено да ходят на различни места, да правят определени неща самостоятелно и са били подложени на сериозна дискриминация. Било е необходимо да се създадат активистки движения, за да стигнем до тук и да имаме възможността да имаме равни права с мъжете. Ето няколко неща, които са били забранени на жените преди...

1. Да пазаруват сами

Жените е трябвало да бъдат придружавани от мъж, всеки път, когато излизат от дома си, особено ако отиват да пазаруват. На жените им е било забранено да влизат на някои места сами, а мъжете е трябвало да ги защитават. 

2. Да носят панталони

В миналото жените са носили само поли. Било неприемливо жените да носят панталони, а в някои страни дори се смятало за незаконно. Панталоните се възприемали като знак за мъжественост и бунт.

3. Да гласуват 

Мъжете вярвали, че жените не са създадени да участват в политиката и поради това не трябва да гласуват. Смятало се, че жените имат по-нисши мозъци и не са били психически подготвени да гласуват.

4. Да имат сметка в банката и кредитна карта 

Жените не са имали право да отворят сметка на свое име в банката. Жените не са имали право да кандидатстват за заеми или да имат кредитна карта. За тези документи е бил необходим подписът на съпруга им, а ако са неомъжени- на бащата. 

5. Да се присъединяват към армията 

Да има жени в армията било невероятно рядко, а на някои места дори не било позволено. Жените се използвали само когато страната действително се нуждае от тях, например по време на войните.

6. Да бъдат част от жури 

На жените не им било позволено да заседават в съдебните заседатели, освен като обвиняеми или трети лица. Те били смятани за твърде крехки и състрадателни, за да участват в такива сериозни случаи.

7. Да имат лесен достъп до противозачатъчни хапчета 

Контролът на раждаемостта станал легален само на някои места по света в средата на ХХ век. Но първо бил законен само за омъжени жени - самотните жени трябвало да чакат още няколко години, докато противозачатъчните хапчета станат законни. 

8. Да имат собствен паспорт, ако са омъжени 

След като една жена се омъжи, ще трябва да получи съвместен паспорт със съпруга си. Не било приемливо омъжените жени да пътуват извън страната без съпрузите си.

9. Да работят, докато са бременни 

В миналото жените са били жертви на дискриминация. Един пример е фактът, че е можело да им бъде отказана работа или дори да бъдат уволнени, ако са бременни. В Съединените щати едва през 1978 г. бил приет закон, който да спре това.

10. Да станат адвокати 

На жените им било позволено да отидат в юридическо училище, но им било отказвано правото да упражняват работата си като адвокат. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Все си мисля, че след години българските имена ще се върнат на мода и когато попитат младо семейство:- Как го кръстихте?Те ще отговорят:- Радка, на баба му Рейчъл.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти