Всекидневни рискове, на които подлагаме децата си без да го осъзнаваме

Всекидневни рискове, на които подлагаме децата си без да го осъзнаваме

Отглеждането на дете е приключение, колкото красиво, толкова и предизвикателно. Ежедневието е пълно със ситуации, които могат да бъдат потенциално опасни за нашите деца и като родители бихме могли да изложим собствените си деца на някои от тях, без да подозираме. Мобилен телефон, плодов сок за пиене или някои дрънкулки са само някои от ситуациите, които на пръв поглед изглеждат безобидни, но могат да им причинят голяма вреда.

Проходилка

Схващането, че проходилката помага на детето да проходи е погрешно. Трябва обаче да знаете, че експертите не препоръчват това приспособление. Използването на проходилка генерира няколко недостатъка, като например забавяне на самостоятелното ходене и увеличаване на риска от злополуки (децата имат достъп до неща в къщата, които без проходилки биха били недостъпни). Най-добрият начин да научите децата да ходят е като ги хванете за ръка и да ги придружите в първите им стъпки. Също така можете да им осигурите удобна повърхност на тяхната височина, на която да се придържат.

Телефон

Мобилният телефон често е страхотен съюзник на възрастните при забавление на децата. И да, понякога това "магическо" устройство е единственото нещо, което успява да привлече вниманието им за няколко минути. Важно е обаче да знаете, че мобилните телефони излъчват определени нива на радиация и излагането на тях може да увеличи риска от определени сериозни заболявания. Освен това има проучвания, които свързват излагането на децата на мобилни телефони с неврологични проблеми, психологически зависимости и поведенчески проблеми. Вместо да давате на децата телефона, би било много по-добре да им предоставите играчка или да ги забавлявате с друга дейност, която не влияе негативно на тяхното развитие.

Подови сокове

Може би си мислите,че прясно изцеденият сок у дома е много здравословен, н истината е, че това не е съвсем така. Правило ли ви е впечатление, че за да изцедите само една чаша сок са ви необходими поне няколко ябълки. Плодовият сок може и да е добър източник на витамини и минерали, но съдържа и големи количества захар. Това кара децата да искат да я консумират в големи количества, което ги прави по-податливи на кариес. Весто това просто предложете на детето си един плод, който то обича. Така ще си набави полезните вещества нез да прекалява с приема на захар.

Навличане

Поддържането на правилната температура на децата е основна задача за родителите. Понякога сме склонни да мислим, че малките ни са твърде студени и ги обличаме прекалено. И преди сме ви споменавали какво се случва, когато детето е навлечено с прекалено много дрехи и колко опасно може да бъде за него. Това, което трябва да знаете, е, че прегряването да причини треска (защото новородените не са в състояние да регулират температурата си), кожни обриви и прекомерен разход на енергия, за да се опитат да балансират температурата си (което може да затрудни наддаването на тегло). Ето защо е от ключово значение постоянно да проверявате температурата в стаята и тялото на бебето, за да избегнете претоварването му с ненужни слоеве дрехи.

Играчки в колата

Вярно е, че за някои деца пътуването с кола може да бъде скучно и изморително. Ето защо е нормално родителите да им позволят да носят със себе си играчки, за да направят пътуването малко по-поносимо и забавно. Но познайте какво? Това не е добра идея. Играчките, които децата имат в ръцете си, могат да станат тежки и опасни в случай на автомобилна катастрофа. Освен това е обичайно малчуганите да изпуснат някоя играчка  в колата и да помолят възрастните да ги потърсят, което може да ви разсее при шофиране.

Възглавници и други меки предмети в бебешката кошара

В радостта си от очакването на бебето, много родители купуват какво ли не, за да декорират стаята на бъдещото си дете. А креватчето е в центъра на вниманието в детската стая. Важно нещо, което трябва да имате предвид, когато го сглобявате, е да се опитате да не го пълните с възглавници и одеяла. Всеки мек предмет в креватчето на бебето, може да причини задушаване, затова леглото трябва да е възможно най-свободно и празно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay