Наръчник за майки на плачещи бебета

Впрочем, абсолютно всички бебета плачат, спят и се хранят през почти цялото си време!

Бебетата плачат. Това е истина, която много млади майки и бащи не знаят. Докато са в родилното отделение, те някак си обясняват това с възбудата, с плача на другите бебета... Ясно защо и нашето бебе се изнервя.

Обаче майката се прибира у дома и заживява в спокойна атмосфера, а бебето плаче отново и отново, и то често.

Нерядко плачът е силен, сърцераздирателен. Човек не може да не реагира, да не се безпокои и в края на краищата и той самият започва да нервничи. Особено нощем. А това съвсем не оправя нещата...

Този плач може да се повтори четири или пет пъти дневно и да трае сякаш цели часове. Понякога се измъчвате от причините за плача: От какво ли има нужда? Дали нещо не го боли? Какво иска да ми каже? То се храни, спа, нищо не го боли и въпреки това плаче...

Лоши родители ли сте, щом сте безпомощни да му помогнете? Ето какво можете да разберете от този бебешки плач и как да реагирате.

Важно е да се знае, че новороденото прекарва времето си в три редуващи се състояния: спи, будува и е спокойно или пък е възбудено (тогава плаче или крещи).

На неговата възраст плачът е единственото средство, с което разполага, за да съобщи, че нещо не му е наред, и да се опита да ви накара да разберете от какво се нуждае. Така че плачът е положително явление: бебето се надява да бъде разбрано и разчита на вашата помощ. Седмиците минават, а родителите все по-добре разбират какво означава този или онзи рев. В зависимост от чутите викове започват да диференцират и своя отговор, а това вече е началото на диалог.

През деветте месеца на живота му в утробата на майката всички нужди на бебето са били задоволявани: на него не му е било нито студено, нито топло, нито е било гладно, нито жадно, нито го е боляло стомахче, нито пък му е било запушено нослето.

Изведнъж след идването си на белия свят то открива тези неприятни усещания. Към тях се прибавят и други: умората, заслепяващата светлина, силните шумове, голата кожа... В същото време разбира, че не е в състояние да реагира на тези дразнители, че е много малко и зависимо.

Какво бихте сторили на негово място? Винаги съм мислила, че малките бебета плачат не само заради напълно естествени потребности, но и заради невъзможността сами да ги задоволят.

Освен това трябва да знаете, че бебето е твърде чувствително към вълненията на майката и особено към нейното психическо състояние и напрегнатост. Бебето на уморената майка проявява по-голяма склонност да плаче, за да я повика и да и покаже, че се тревожи за нея. А това още повече ще изнерви майката.

Не изпитвайте чувство за вина, ако вашето бебе плаче много: това е единственият му начин да общува с вас. Опитайте се да запазите спокойствие и да се отнесете с колкото се може повече внимание към вашето бебе.

За още статии на тема "Деца и родители" станете част от Jenite.bg във Facebook!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.21
нелепо съвпадение 04.04.2014|15:01
Браво, много полезно .
20
Wild Rose 03.04.2014|16:33
За малките деца наистина е много важно какво е емоционалното състояние на майката, тъй като често те просто като видят майката да плаче и те плачат, просто тази връзка е все още много силна.
19
Живка Кукузян 03.04.2014|16:15
Когато децата са по-големи е лесно, там трябва много да говориш и да обясняваш, за да няма тръшкате сърдене и сълзи.
18
Moni Stoeva 03.04.2014|15:49
Полезна за бъдещи и начинаещи мами.
17
Moni Stoeva 03.04.2014|15:43
И моето много ама много плачеше, каквото и да правехме все плачеше, но всичко минава с времето.
16
нелепо съвпадение 03.04.2014|13:12
Много интересна статия .
15
Vivi Vasileva 02.04.2014|17:54
Не знам, на мен винаги ми е било жал да се карам на дъщеря ми и в един момент много я разглезих, сега има страх единствено от баща си.
14
Gusanita Violeta 02.04.2014|17:34
Ето как емоцията на майката влияе на детето, за това е добре да се прави нещо по въпроса за отърване от стреса.
13
Марийка Чеканова 02.04.2014|17:11
Дъщеря ми като бебе не плачеше толкова, дори когато имаше колики, но като първо внуче я разглезиха доволно и сега се тръшка за какви ли не глупости като не й се угоди.
12
Krisi Peneva 02.04.2014|16:49
И аз имам такава приятелка, тя роди с мен едното си дете сега има и бебе второ дете, оставяше ги и двете да се нареват, понякога е хубаво да го оставиш, когато знаеш че се глези или иска да бъде на ръце, но когато плаче, защото го боли или е гладно не трябва да се оставят децата. А и при момчета е по-сложно от много силен рев и надуване те могат да се изсипят и тогава става най-страшното. Сега някой от майките, който са малки на около 20 до 23 са модерни ако може да се нарече така, имам и такава бивша колежка от университета, която задължително кисне по цял ден във фейса и не знам просто как си гледа новороденото бебе.
11
криворазбрана цивилизация 02.04.2014|16:23
за съжаление е така,..
10
Rosi Nikolova 02.04.2014|16:04
добре е да се знае,че всички бебета плачат, на мен сега ми разказват хора,че детето ми е било ревливо,че плачело,аз нямам такъв спомен,защото съм го приемала за нещо нормално,сега имам приятелки с бебета,които преувеличават, но идеята е детето да се остави в кошарата и всички да се накиснат пред фейсбука и да карат там по 2-3 часа необезпокоявано.
9
Krisi Peneva 02.04.2014|15:45
Моето дете плачеше страшно много до навършване на две години, дори и в момента плаче, но сега е защото така си е решил. Както е написано тук, причините са различни, за първи път когато започне да плаче моето дете, се оказа, че са започнали да го мъчат коликите и след това се започнаха мъките през нощта. Но всичко минава, до навършване на 2 години и половина повечето плачливи деца се успокояват. А и както всички знаем, момчетата се гледат по трудно, те са много ревливи в редки случай не плачат толкова много.
8
подут венец 02.04.2014|15:01
Добра статия .
7
didka abadjieva 02.04.2014|13:28
"Освен това трябва да знаете, че бебето е твърде чувствително към вълненията на майката и особено към нейното психическо състояние и напрегнатост" - това е много вярно и ето защо майката трябва да бъде спокойна, за да бъде и детето спокойно.
6
Старата Госпожа 02.04.2014|11:06
Много е полезно .
5
Ариана Оптимистикова 02.04.2014|10:39
много полезен наръчник
4
Roberta Tododrova 02.04.2014|10:32
Много добри съвети, бебешкият плач наистина е нещо нормално и по този начин бебето ни сигнализира, че има нужда от нещо, състоянието на майката също му влияе, затова тя трябва да се старае да си отпочива във всеки удобен момент и да бъде спокойна, за да е спокойно и бебето и.
3
rozalij gencheva 02.04.2014|09:05
Съветите ще са от полза .
2
viki stoilova 01.04.2014|20:39
И като имат колики, така жално плачат милите.
1
vyara dimova 01.04.2014|19:21
Много сте полезни с тези съвети.
Две блондинки си говорят: -Муцка, винаги изглеждаш много добре. Стегната. Стройна. Как го правиш - попитала едната блондинка? -Занимавам се с народни танци. -Ау-у, колко интересно! И какви танци...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти