Черната линия и други черни страни на бременността

Ако не говорим за тях, няма как да бъдем подготвени

<p>Можете да разгледате галерията ни, а може и да си спестите неприятните гледки. Фактът обаче остава - не са малко жените, които наистина изглеждат така по време на бременността и след нея. Но всички майки са еднакво прекрасни, защото са изпълнили най-красивата мисия на този свят!</p>

Можете да разгледате галерията ни, а може и да си спестите неприятните гледки. Фактът обаче остава - не са малко жените, които наистина изглеждат така по време на бременността и след нея. Но всички майки са еднакво прекрасни, защото са изпълнили най-красивата мисия на този свят!

Когато една нераждала все още жена си представя бременността, в какви цветове са обагрени мечтите й? В розово и бебешко синьо, разбира се! Почти всяка майка обаче ще се изрази по следния начин: да, тя отново би преминала през "мъченията" на деветте месеца и "всички трудни месеци, които идват след тях". Платената физическа и психологическа цена хилядократно си заслужава щастието да изпиташ най-голямата любов във Вселената – любовта към детето. 

В такъв откровен разговор майката няма да ви излъже. Тя ще предпочете искрено да ви обясни, че очакването и раждането на вашето слънчице със сигурност няма да бъде период, оцветен в розово. Нито пък в бебешко синьо. За разлика от онова, което обикновено виждаме в женските списания и рекламите, бременността не минава през обработка на Photoshop. Тя си има своите черни страни. Тя означава да дадеш живот, а следователно – и да бъдеш подготвен за истинските, незахаросани неща от живота.

Поради тази причина решихме да подготвим един честен материал, в който да говорим като майки, а не като пресилено оптимистични авторки в женски сайт. Разбира се, целта ни не е да ви уплашим. Напротив, бихме искали да предложим подкрепа и успокоение за всяка дама, при която бременността не е оставила или няма да остави единствено красиви следи. Тези негативи се случват и на другите, при това често!

Освен това бихме искали да предложим и някои съвети за превенция или лечение на определени неприятни явления. Но първо трябва да уточним – всяка бременност е различна. Начинът й на протичане зависи от множество фактори. Нашите препоръки могат да подействат за едни, но не и за други. А може и да се окажете сред щастливките, които не се сблъскват с подобни проблеми. Това също не са единични случаи! При всички положения обаче, полезно е негативната информация да бъде налична, редом с оптимистичната.

Linea nigra (linea negra)
В превод – "черна линия”. Ще я видите в галерията ни, заедно с още някои от посочените в този материал явления. Linea nigra се появява изключително често по време на бременност, особено при по-мургавите жени. Както подсказва името й, представлява тъмна вертикална линия (широка около сантиметър), която започва от интимната зона и преминава през средата на корема. Може да стига както до пъпа, така и до долната част на ребрата. Съществува поверие, че в първия случай новороденото ще бъде момиче, а във втория – момче, но няма научно доказателство за това.

Макар и не всяка жена да остава очарована при вида на своята linea nigra, тя е не е кой знае какъв повод за драма. Дължи се на пигментация, предизвикана от хормоните на бременността. Същите онези, които предизвикват и потъмняването на ареолите на зърната. Всичко това обаче изчезва от самосебе си до няколко месеца след раждането. Случаите, в които линията не избледнява съвсем, са изключително редки.

Какво може да се направи? Както казахме, пигментацията се стабилизира от самосебе си и не е нужно да се взимат специални мерки. За всеки случай обаче, не излагайте корема си на слънце или поне използвайте кремове с висок защитен фактор. Консумирайте повече храни, богати на фолиева киселина (маруля, спанак, грах, броколи, ягоди, портокали, авокадо, яйца, пълнозърнести храни) – дори да не повлияят кой знае колко на "черната линия", те със сигурност ще бъдат много полезни за вас и за вашето дете.

Маска на бременността
Така се наричат тъмните петна, които е вероятно да се появят по бузите, носа, челото и брадичката на бъдещата майка. Някои жени ги намират за привлекателни, но други се потискат от вида на лицето си с тях. Какъвто и да е случаят, тази свръхпигментация също би трябвало да изчезне до година след раждането. Така че, дами, не се тревожете излишно – тъмните участъци по кожата може да се окажат по-често срещани от прословутото и красиво "сияние” на бременността (то пък се дължи на увеличеното количество кръв в тялото), но в крайна сметка също остават само спомен.

Какво може да се направи? Ако сте твърде притеснени от петната, можете да потърсите специалист, който да ви предпише подходящ крем за тяхното третиране. Добре е също така да пиете много вода. И отново – внимавайте с излагането на слънчева светлина!

Акне или суха кожа
Оплакванията от такива кожни проблеми по време на бременността също не са редки. В някои случаи – за щастие, не особено чести – се проявява и т.нар. "родилна уртикария на бременността" (PUP). Тя се характеризира с появата на сърбящи обриви по бедрата, дупето, корема и други части от тялото на бъдещата майка. Не са опасни нито за нея, нито за бебето, но могат да бъдат наистина неприятни.

Какво може да се направи? Не е препоръчително бременната жена да пие лекарства или да използва агресивни препарати за кожни проблеми. Ако се появи акне, добре е първо да се опита неговото успокояване с нежен сапун и антибактериален крем. В случай на суха кожа, прекомерната употреба на сапун няма да повлияе добре, но можете да откриете не особено скъпо овлажняващо кремче, подходящо за вас. Ментоловият спирт пък помага за успокояване на сърбящите обриви. 

Черната линия и други черни страни на бременносттаOlga Kobruseva

Стрии
Макар да говорихме за черни линии, тъмни петна и червени обриви, до този момент всъщност изреждахме "белите кахъри” на бременността. Сега обаче ще навлезем по-навътре сред най-големите кошмари на бъдещите майки. Стриите, причинени от разпъването на кожата по корема и гърдите, определено заемат достойно място в тази графа.

Какво може да се направи? Ако сте предразположени към тях и ако имате кожа, върху която стриите личат особено ясно, нямате големи шансове в борбата. Добре е тя да започне още преди бременността или в самото й начало, въпреки че е възможно да забележите добри резултати и ако третирате вече появилите се стрии, докато са все още червени или лилави. Вашето основно оръжие ще бъде обилната хидратация. Свинска мас, бебешко олио, кокосово или бадемово масло – изберете предпочитания от вас продукт и възможно най-скоро започнете ежедневно да масажирате с него гърдите, корема, бедрата и дупето си. 

Окосмяване - прекомерно и на необичайни места 
Това също не е никак приятно. Дамите се радват, щом разберат, че обикновено бременността прави косата по-гъста и с повече блясък. Е, тази еуфория бързо отшумява, щом стане ясно, че явлението е съпроводено и със засилено окосмяване и на други, доста по-нежелателни части от тялото. Над горната устна, бакенбардите, около ареолите на зърната на гърдите, по корема, дори по гърба...

Всичко това би могло да накара една жена да изпадне в паника. Но, както е казал Карлсон от покрива, "Спокойствие и само спокойствие!". Също както и останалите проблеми на хормонална основа, за които вече говорихме, новите косми също се очаква да изчезнат от самосебе си след раждането.

Какво може да се направи? Най-добре нищо. Ако ви е възможно да изтърпите космите известно време, не ги пипайте, за да не увеличите количеството и дебелината им. В случай, че все пак решите да се разправяте с тях, най-безопасно е да използвате за целта пинцета.

Хемороиди
За тях рядко се говори, но почти всяка родилка таи в себе си неприятна история, свързана с хемороиди. Обикновено появата им се дължи на запека, който също е сред основните характеристики на бременността. Често се случва след раждане положението с хемороидите да стане особено тежко и болезнено.

Какво може да се направи? Започнете от стандартните мерки срещу запек - пийте много вода, яжте богати на фибри храни. Движете се възможно най-много за състоянието си. И поддържайте безупречна хигиена, разбира се! Ако все пак хемороидите се развият и възпалят, поискайте да ви предпишат безопасен за бременността ви мехлем.

Газове 
Всяка бременна жена усеща увеличеното им образуване в тялото си. По-лошото е, в че много от случаите изпускането им става неконтролируемо, тъй като се променя възможността за контрол над необходимите мускули. Съпруг, свекър, свекърва, колеги или приятели - неудобният момент може да настъпи пред всяко от тези лица.

Добрата новина е, че те вероятно знаят за тази "малка тайна" на бременността и няма да се впечатлят особено. А ако случайно не са наясно, причина за това е именно липсата на повече такива статии, представящи нещата в истинската им светлина.

Какво може да се направи? Проблемът не би могъл да се елиминира съвсем, но е възможно образуването на газове да се намали, като се избягват стимулиращите ги храни и напитки: газирано, прекомерна консумация на млечни продукти, боб, броколи, карфиол, сушени плодове. Редовните упражнения пък раздвижват стомашно-чревния тракт, което спомага за по-бързото преминаване на храната и също се отразява добре на проблема с газовете.

Инконтиненция (изпускане на урина) 
Със сигурност не е приятно една жена от собствен опит да разбере, че напишкването от смях не е просто израз. За съжаление, много бременни си имат и такива проблеми. При това не говорим само за смях - кашлянето и кихането също могат да се окажат съпроводени с неволно изпускане на урина.

Каква е причината за това? Отговорът е елементарен - просто бебчо се е настанил тъкмо върху пикочния мехур на мама и това й пречи да контролира изпразването му.

Какво може да се направи? Нашият съвет е през последните месеци от бременността, когато вероятността от напишкване е по-голяма, винаги да носите ежедневни превръзки. Хубавото е, че обикновено става въпрос само за няколко капки урина, които лесно попиват. Другата ни препоръка е да посещавате тоалетната на всеки два часа, дори да не изпитвате нужда.

Черната линия и други черни страни на бременносттаИзпускане по време на раждането
Може би сте се досетили, че вече не говорим за малка, а за голяма нужда. Този неудобен момент също не е от рядко срещаните. И в това няма нищо чудно - мускулите, използвани от майката за изтласкване на бебето, са същите, които използва и при напъване в тоалетната.

Да не говорим, че докато излиза на бял свят, малкото съкровище натиска ректума и е съвсем естествено да "изстиска" оттам всичко складирано. Пред очите (ако не и направо в очите) на целия медицински екип. Така разгледана, възможността таткото да присъства на раждането вече не звучи толкова прекрасна, нали?

Какво може да се направи? Отговорът е колкото неприятен, толкова и прост - клизма. За добро или лошо, у нас тази процедура все още се прилага стандартно преди раждане (стига да има време).

На много места по света обаче отдавна са се отказали от нея. Първо, защото се счита за твърде дехидратираща и вредна. И второ - така или иначе, понякога не успява да предотврати неприятната случка. Вместо това медицинските лица се държат така, сякаш нищо не се е случило и тихомълком почистват около родилката.  

Разкъсвания "там долу"
За съжаление, при раждането почти винаги се получават такива. Добрата новина е, че в повечето случаи те са съвсем леки, изискват само няколко шева, понякога дори могат да заздравеят лесно и без такива интервенции. Втора степен разкъсвания успяват да засегнат и мускул, освен кожата, но също не са кой знае колко сериозни.

В някои по-редки случаи обаче пораженията стигат чак до сфинктера на ануса. Тежко е и възстановяването след ситуациите, които изискват прибягване до епизиотомия - разрез на влагалището, който се прави от лекаря или акушерката при голяма част от първескините и при особено трудни раждания.

Какво може да се направи? Много жени сериозно се притесняват от разкъсванията и това е разбираемо. Опитите за предотвратяване се свързват с упражнения за увеличаване на еластичността на мускулите "там долу". Тук сме описали подробно някои такива възможности. Те могат да помогнат и в борбата срещу инконтиненцията, както и срещу прекомерното разширяване на влагалището след раждане.

Съществуват и специални масла за предварително масажиране на перинеума, които също могат да намалят вероятността от разкъсвания. За чудото на вагиналната пластика пък сме ви разказали тук.

Разширени вени на краката; малки вени тип "паяжина" по гърдите и лицето; уж безобидното сутрешно гадене, което вкарва някои бъдещи майки в болница; депресия по време на бременността и след нея; неконтролируем гняв в продължение на месеци; резки смени на настроенията; странен неприятен вкус в устата; изострено обоняние, което може да ви накара да усещате дори собствената си вагинална миризма - майчинството може да има още много неприятни проявления.

Постарахме се да опишем някои от по-често срещаните такива, за които обаче по-рядко се говори. И мислим да спрем дотук. Вече всекиму би трябвало да е станало ясно - бременността не протича като в холивудските филми. Малко повръщане, един-два необосновани крясъка към партньора, напъване в болницата и - хоп! - без кой знае какви усилия получавате красиво, чистичко и здраво бебче.

В действителност нещата са доста по-трудни и отговорни. Но за компенсация на всичко, което казахме дотук, ще добавим още нещо: фотографията с бебешкото краче също не е правена на Photoshop. Чудото на живота е истина и си заслужава всички перипетии, за да го осъществим!    

Ако тази статия ви харесва, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

125 6
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.32
Олив Маслинката 27.03.2013|11:11
Много хубава статия. Бременността е най - прекрасното нещо, което може да се случи на една жена. Да усещаш всяко движение на това малко чудо, което расте в теб не може да се замени с никое друго усещане. Самото раждане е плашещо, но всичко зависи от нагласата на родилката. Усмивката и позитивните мисли правят всичко много по - лесно и незабравимо..
31
dobi simeonova 16.01.2013|18:24
Един път разколебаеш ли се след това е наистина трудно.
30
dobi simeonova 16.01.2013|18:22
И какво е толкова страшното от една бременност,минава се през тези етапи от живота и след време ще останат само спомените за това.
29
Вяра Петрова 16.01.2013|16:38
:) минала съм по този път,искам да ви кажа,че няма НИЩО страшно,сериозно! изживяването е страхотно, не се знае какво може да се случи по време на раждането,аз постоянно исках да пишкам,нормално,все пак бебето притиска де що органи имам,но накрая беше велико, когато се появи :)
28
nedostapnata moma 16.01.2013|15:04
аз съм на път да се откажа изобщо някога да забременея и да мина през всичко това
27
meglena kostova 16.01.2013|14:50
викаш като не е на твой гръб...
26
meglena kostova 16.01.2013|14:50
е стига , ще откажете жените да раждат
25
stiljn stojnov 16.01.2013|14:42
Полезна информация не само за бъдещите майки а и за татковците.
24
Sisunka Mitevska 16.01.2013|14:18
Въпреки всички тези притеснения и физически промени, както и тревогите дали детето ще се роди здраво, дали всичко е наред, със сигурност всяка майка би отговорила, че този път си струва.
23
Dolly Staneva 16.01.2013|13:25
Защо да е тежък? Става дума само за някакви външни изменения, някои от които са временни даже. И в крайна сметка си заслужава всичко да бъде изживяно. :)
22
Яна Киркова 16.01.2013|13:20
Няма кака да не се съгласите,че бременността е един адски период,който обаче слага началото най-прекрасното нещо.
21
София Павлова 16.01.2013|13:08
Това е много тежък материал, но все пак не иска ли всяка жена точно това?!?
20
Margо Filipova 16.01.2013|12:47
Някои неща наистина ме стреснаха, но това е едно от най-хубавите неша, които може да се случат на една жена
19
Анита Кралева 16.01.2013|12:12
Това е много плашещ материал за жени, които не са раждали!
18
vanya vaseva 16.01.2013|11:10
Снимките са ужасни и могар да те откажат.
17
vanya vaseva 16.01.2013|11:09
Абе притеснява ,ама ще го преживеем.
16
мили ванили 16.01.2013|10:49
Бебето калинка е страхотен сладур :)
15
dani dragneva 16.01.2013|10:37
Има доста неприятни явления по време на бременност но това изобщо не трябва да ни притеснява защото си е напълно нормално това да се случва при всяка жена.
14
Александра Банова 16.01.2013|08:25
И все пак си заслужава, а и има жени при които всичко протича много леко. Надявам се аз да съм една от тях.
13
viki todorova 15.01.2013|19:04
Колкото е по осведомена една жена всичко след това е по лесно за нея.
12
Сани Д 15.01.2013|16:08
На мен косата доста ми уредя по време на бременността, но след това отново стана гъста, та общо взето като изключим това неудобството, както и много килограми, не съм се сблъсквала с посочените горе проблеми.
11
Tinka Tralala 15.01.2013|16:05
И аз така. Много добре да си подготвен за тези неща. Ама все пак нека не забравяме, че всичко е временно и ще отмине.
10
brown sugar 15.01.2013|16:03
Мале, това с хемароидите наистина е доста гадно. Май почти всяка жена ги има:(
9
Изабела Белла 15.01.2013|16:03
При хората ли ? На мен колкото ми е известно само жените раждат.
8
Tinka Tralala 15.01.2013|16:02
Уау! Много подробно и полезно за всички заблудени, като мене:)
7
brown sugar 15.01.2013|16:01
Аз вече съм на кантар...Щеше ми се скоро да се случва тази работа, но май ще поотложа.
6
Изабела Белла 15.01.2013|15:52
За повечето неща бях чувала и знаех, но не чак в такива подробности..Доста страшно ми звучи това с клизмата и леките разкъсвания:(( Направо...горко ни. Ние жените сме си мъченици.
5
Насакото Яката 15.01.2013|15:07
Ох, малиии, направо лощо ми стана. Хем ги знам тези неща, хем като ги прочета и доста започвам да се плаша.
4
Roberta Tododrova 15.01.2013|14:49
Много истини има в тази статия и е реалистично написана, всяка жена трябва да е ясно с тези неща ако не преди да забременее, то поне по време на бременността, за да не остане неприятно изненадана.
3
stojn popov 15.01.2013|14:41
Всичко написано в статията е вярно и се случва при хората.
2
нова надежда 15.01.2013|14:31
Добра статия - много човешка и полезна.
1
Виолета Донева 15.01.2013|14:27
Вървете и обяснявайте после колко е прекрасна бременността...И наред с всички тези неразположения,се превръщате и в хипопотам.
Две блондинки си говорят: -Муцка, винаги изглеждаш много добре. Стегната. Стройна. Как го правиш - попитала едната блондинка? -Занимавам се с народни танци. -Ау-у, колко интересно! И какви танци...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти