Всичко, което трябва да знаете за родителския бърнаут

От основните признаци и симптоми до предприемането на стъпки за получаване на помощ.

Всичко, което трябва да знаете за родителския бърнаут
Pexels

Да си родител е брилянтно и възнаграждаващо изживяване, но също така е предизвикателсно и изтощително.

От притесненията за новороденото и взискателните детски години до справянето с тийнейджърския бунт, може да се очакват трудни периоди. Но когато хроничният стрес, свързан с родителството, стане непреодолим, това може да е признак за нещо по-сериозно.

Прегарянето често се свързва с прекомерна работа и постоянна заетост, но състоянието на психичното здраве може да се прояви и в родителска среда. Изтощението, липсата на мотивация и депресията са само някои от по-често срещаните симптоми, които могат да показват прегаряне на родителите.

КАКВО Е РОДИТЕЛСКИ БЪРНАУТ?

Професорите описват състоянието като "огромно изтощение, свързано с родителската роля, емоционално дистанциране от децата и чувство за родителска неефективност".

КАКВИ СА ПРИЗНАЦИТЕ НА РОДИТЕЛСКИЯ БЪРНАУТ?

Според изследвания има четири ключови признака на родителско прегаряне, за които трябва да внимавате. Струва си обаче да се отбележи колко от тях присъстват, интензивността и честотата им. Тези признаци са:

  1. Родителят се чувства претоварен и хронично изтощен от изпълнението на родителската си роля.
  2. Това усещане е голяма промяна в начина, по който родителите преди са се чувствали относно родителската си роля и те не се наслаждават нея или на това да бъдат с децата си, както преди.
  3. Родителят има чувството, че е в капан и че му е писнало от родителския опит.
  4. Родителят изпитва чувство на емоционално дистанциране от съпруга и децата и признава, че не са родителите, които биха искали да бъдат.

Основните признаци могат да се натрупват един върху друг, но могат и да се различават в зависимост от възрастта на детето или децата на родителя.

Родителите на деца в ранна възраст обикновено са по-уморени физически, докато тези с юноши могат да изпитат емоционално изтощение поради по-големи конфликти в дома.

С напредването на симптомите те могат бързо да се влошат с времето и прегарянето може да се почувства като нещо неизбежно. Ако някой е в началото на изгарянето, той ще говори за усещане за повишена раздразнителност, постоянно бързане, чувство на мозъчна мъгла, което може да стане твърде много при липса на способи за справяне.

С течение на времето, ако това продължи, сте склонни да видите нещо много по-тревожно, като например събуждане с чувство на страх сутрин и истинска вина и срам, че не се чувствате достатъчно добър родител. В много острия край на този спектър са чувствата, че сте в капан, с мисли за самонараняване или желание просто да си тръгнете.

Трябва да правим разлика между депресия и родителско прегаряне, тъй като необходимата помощ може да е различна за всеки човек.

Също така е важно да запомните, че страдането от прегаряне не ви прави лош родител. Това те прави човек, нуждаещ се от подкрепа.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay