Колко студено е 'твърде' студено за извеждане на бебето навън?

Колко студено е 'твърде' студено за извеждане на бебето навън?
unsplash

Постепенно времето навън започва да става все по-студено, а с настъпването на зимата идва и най-голямото предизвикателство за родителите- измисляне на занимания вкъщи, заради невъзможността за излизане на разходки. 

Излизането навън, независимо дали става въпрос за посещаване на детската площадка или просто разходка с количката, се отразява добре както на детето, така и на майката. Но има дни, в които повечето родители смятат, че е твърде студено, за да извеждат детето.

Но колко студено е това 'твърде' студено. Кога можете да изведете детето спокойно и кога трябва наистина да останете вкъщи?

Децата, особено бебетата, са по-чувствителни към температурните промени от възрастните. Тъй като са по-малко способни да регулират телесната си температура от възрастните, децата могат бързо да развият опасно ниска телесна температура (т.е. хипотермия). Новородените са предразположени към хипотермия, поради малкото количество подкожна мазнина и намалената способност да треперят, според Американската академия по педиатрия (AAP).

Истината е, че няма прекалено ниски температури за извеждане на бебето, просто трябва да го облечете правилно.

За да се стоплите през зимата, наслояването на дрехите е ключът – както за бебетата, така и за възрастните. Но е много важно да не прегреете бебето си, като поставите твърде много слоеве дрехи, тъй като прегряването е също толкова опасно, колкото измръзването. 

Общото правило е, че вашето бебе трябва да бъде облечено с един слой повече, отколкото вие се чувствате комфортно. Ако вие се чувствате добре с блуза с дълъг ръкав, вашето бебе трябва да има боди с дълъг ръкав плюс още една блузка или леко яке. 

Ако отивате на разходка с количка, облечете бебето топло, след това добавете одеяло или чувалче. 

Когато играете навън, в допълнение към зимно яке и топли панталони, не забравяйте шапка и ръкавици. Най-уязвимите части на детето са брадичката, носът, ушите, пръстите на ръцете и краката.

Не забравяйте, че безопасността по време на пътуване е на първо място. Винаги, когато слагате бебето в столчето за кола, трябва да събличате връхните дрехи. Ако сложите коланите върху якето, те няма да предпазят детето в случай на инцидент. Винаги сваляйте якето или космонавта, а след това можете да завиете детето с одеяло, за да не му бъде студено.

-1°C или -2°C твърде студено ли е?

Когато температурите паднат под нулата, все още можете да извеждате детето, просто го обличайте добре и не прекарвайте твърде много време навън. 

Когато температурите паднат под -10°C обаче вече е твърде студено за детето. В тези дни най-добре е да си стоите вкъщи. 

Относно температурата вкъщи, добре е да поддържате температура около 20-22°C. Задължително слагайте бебето да спи със спален чувал, а не с одеяло. 

Симптоми на хипотермия

Винаги следете внимателно детето си, когато е навън. 

Симптоми на хипотермия при кърмачета и деца

Треперене 

Неясна реч

Бавно дишане

Слаб пулс

Непохватност

Сънливост 

Объркване

Загуба на съзнание

Яркочервена, студена кожа (при бебета)

Симптоми на измръзване при кърмачета и деца

Студена кожа

Усещане за боцкане

Изтръпване

Червена кожа

Твърда кожа

Тромавост

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay