Какво да правите, когато детето не иска да яде?

Какво да правите, когато детето не иска да яде?
unsplash

Едва ли има майка, която е подготвена за това. Изключително шокиращо е детето, което до вчера е искало да яде всичко и е имало доста добър апетит, просто да откаже да яде. Всичко. Банани, бисквити, солети.. абсолютно всичко. 

Тези "гладни стачки", които децата обявяват са много стресиращи за родителите, но са неизменна част от порастването. Просто се случва, така че трябва да се научите да се справяте. Ето как:

1. Бъдете търпеливи

Ако не знаете какво да правите, когато вашето малко дете откаже да яде, опитайте се да бъдете търпеливи. Нормално е да се изнервите и да бъдете много разочаровани, когато детето започне да хвърля храната на земята или да плаче неконтролируемо, но помнете, че в тези ситуации търпението е вашият най-добър приятел. Опитайте да вдишате дълбоко и да си повтаряте наум, че това е просто фаза и ще отмине. 

Не насилвайте детето, дайте му възможността да се нахрани, а ако категорично откаже, просто вземете храната и я приберете. След като вече не я вижда и осъзнае, че е още гладно, може и да пожелае да яде. 

Какво да правите, когато детето не иска да яде?unsplash

2. Дайте на детето необходимото пространство

Една много успешна тактика е да слагате детето в столчето за хранене и вие да се храните заедно с него. След като приключите, станете и започнете да правите нещо друго, да подреждате миялната например. Когато детето има пространство, вероятно ще бъде по-склонно да се нахрани, отколкото ако го преследвате с лъжицата из цялата стая и настоявате да яде. 

3. Предлагайте няколко варианта за храна

Ако се окаже, че детето ви не желае да яде супата си например, предложете друг вариант. Разнообразното и здравословно хранене е важно, но не бива да е на всяка цена. Няма нищо лошо в това да предложите палачинки, банан, бисквита или нещо друго, което детето обича. В крайна сметка по-добре е да хапне нещо, без значение какво, отколкото да си легне гладно. Не се вманиачавайте в това детето да яде само това, което вие сте решили. Правото на избор ще ви помогне да се справите с този проблем. 

Какво да правите, когато детето не иска да яде?unsplash

4. Не преувеличавайте

Детето не бива да усеща натиск. Не го принуждавайте да яде нещо, което не иска, или да изяде цялата купичка, ако се е нахранило с половината. Най-общо казано, оставете детето да прави каквото иска. Така ще намалите шанса детето да обяви "стачка". Важно е да усеща, че има право на избор. 

5. Знайте кога да потърсите медицинска помощ

Въпреки че отказът от храна е нормален етап в развитието на повечето деца, възможно е и да издава някакъв проблем. Ако хранителните навици на вашето дете започнат да ви притесняват все повече и забележите необичайно поведение или загуба на тегло, това може да е нещо повече от нормална "стачка". Тогава трябва да се консултирате с лекар. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay