Кога е подходящ момент да имам дете?

Кога е подходящ момент да имам дете?

Нека започнем с истината: Няма идеално време да имате бебе. Почти винаги ще има нещо, което не е в синхрон с вашите биологични копнежи: вашата кариера, възраст, връзка (или липсата на такава), финансово състояние, малък апартамент – списъкът с потенциални бариери продължава.

Освен това биологията и нашата култура в момента са в противоречие. Медицинските експерти обикновено са съгласни, че повечето жени са най-плодородни в и около 20-те си години. За много жени обаче това е периодът от живота, в който тепърва започват сами, отиват в университет, висше училище, създават кариера и взаимоотношения. Да имаш дете е скъпо начинание и ако не разполагаш с нужните финансови средства, пътят пред младата майка може да бъде неравен. Често жените не чувстват, че имат стабилността в живота си, необходима за отглеждане на семейство, до много по-късно – до 30-те и след това.

И така, има ли подходящ момент да имате бебе?

Да, но всичко зависи от вас.

Определянето на времето за бременност изисква сложно изчисление – плодовитостта (вашата възраст) плюс състоянието на вашата връзка, умножено по вашата финансова стабилност, разделено на вашите кариерни цели и амбиции, е равно на личната ви времева рамка за създаване на семейство.

Ако да имате бебе е ваш приоритет, тогава може да решите, че всички свързани жертви (сред тях кариера и финансов връх), които трябва да направите, си струват. Но ако сте на път да получите мечтаната работа, може да решите да задържите майчинството на заден план и да отложите забременяването за няколко години.

Нито един избор не е грешен.

И въпреки че има някои неща, които можем да планираме и контролираме, е полезно да помним, че толкова много от това, което е необходимо, за да създадем семейство, е извън нашия контрол.

Дали ще прецените бременността си или сте изненадани от нея, това няма да повлияе на любовта, която изпитвате към детето си.

Времето всъщност не е всичко.

Полезни отговори от специалисти по темата може да намерите и в нашата рубрика "Мама пита, където на медицински въпроси отговарят специалисти с дълъг практически опит.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay