Най-добрият съвет, който съм получавала като работеща майка

Най-добрият съвет, който съм получавала като работеща майка
POPSUGAR Photography / Sheila Gim

Без значение дали сте прекарали само няколко седмици с новороденото си бебе или сте успели да си вземете по-дълга почивка, връщането на работа винаги е труден преход. Има вълнение за всичко- какво ще облечете, какво ще си говорите с хората, какво ще ядете за обяд и т.н. И най-важното- фактът, че трябва да оставите бебето си на друг човек и неизбежната тревога, която идва с него. 

Няма значение дали искате да работите, трябва да работите, обичате работата си или мразите работата си. Трудно е. Дори ако обичате работата си и работите с гъвкаво работно време. За работещите родители всичко е трудно. 

Спомням си връщането ми на работа 4 месеца след раждането на първия ми син. На първия ми работен ден ме посрещнаха с цветя и сладки и имаше толкова гостоприемни лица, които не бях виждала дълго време. Обичах да бъда в хубавия офис, заобиколена от тези позитивни хора. Чувствах се ентусиазирана и превъзбудена, заради започването на работа отново. Също така се чувствах невероятно тъжна. Липсваше ми синът ми. След месеци на непрекъсната близост, просто не можех да съм далече от него. 

Обаждах се майка си, плачейки на обедната почивка, питайки я дали някога ще преживея, че съм оставила бебето си толкова малко. Пишех на бавачката на всеки 5 минути и исках да ми изпраща снимки непрекъснато. В мигът, в който часовникът удари 17.00 изхвърчах от офиса и опитвах да се прибера по възможно най-бързия начин. След няколко седмици поне спрях да плача, но бях в конфликт със себе си. Обичах работата си, но обичах бебето си повече и просто не можех да се справя и с двете. 

Веднъж се присъединих към група редактори и отидохме да гледаме някакъв филм. Сега, две години и половина по-късно дори не помня кой филм сме гледали, но помня какво ми каза една от редакторите, когато отивахме към киното. По това време тя имаше три малки деца, беше на същата възраст като мен и имаше много успешна кариера. Тя ме попита за бебето и как съм се справила с връщането на работа. Никога не съм успявала да скрия чувствата си и не успях и в тази ситуация. 

Тя ми каза следното нещо: "Някои дни ще искаш да си вкъщи с детето си, но някои дни ще се радваш, че си в офиса." 

Това е! Това не беше магическо решение на ежедневните дилеми на работещите майки. Не беше дори съвет. Но точно това ми трябваше. Потвърждение, че всичко ще бъде наред. Няколко дни ще искате да не се отделяте от бебето си, но в други дни ще се радвате, че сте на работа и не сте заобиколени от мръсни памперси. Нормално е. Не е лесно. Но е нормално. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти