Как да говорим с децата за менструацията: ръководство за всяка възраст

Как да говорим с децата за менструацията: ръководство за всяка възраст
Pexels

Първите месеци и години с бебе са толкова интензивни и сложни. И все пак някак си тези дни започват да изглеждат изключително лесни с напредването на възрастта на детето ви и появата на важни теми като пубертета и първата менструация на хоризонта. За някои майки тези разговори са лесни, но обсъждането на менструацията може да бъде смущаващо и неудобно за други.

За щастие разговорите за менструация са много по-нормализирани вече, но все още има място за развитие. Колкото по-открити сме с децата си, толкова по-вероятно е те да продължат да идват при нас с въпроси и да изпитват по-малко срам или неудобство от собствените си тела.

Защо е важно да говорим за менструацията с нашите деца

Да говорите за менструация с дъщеря си и да ѝ помогнете да бъде подготвена, може значително да намали безпокойството и стреса около пубертета. Ефективен начин за спечелване на доверието на момичетата, достигащи пубертета, е да представите истинска, научна информация за естествените процеси в човешкото тяло като менструация и репродукция. 

Разговорът е от съществено значение за децата и от двата пола, не само за момичета. Колкото повече говорим за това, толкова по-малко неудобно става и вашето дете ще се чувства по-удобно в собственото си тяло.

Някои родители също се чудят как да обяснят менструацията на момчетата и дали разговорът трябва да се различава от този с момиче.

Най-добрият начин да разгледаме темите за менструацията и секса е да се придържаме към научните термини. Това помага да се премахне всяка мистерия или стигма от тези теми.

Кога е подходящият момент да говорите за менструалния цикъл с децата?

Лесно е да избегнете темата, но в някакъв момент вероятно вашето дете ще повдигне този въпрос. Повечето деца чуват различни неща от приятели или връстници, които обикновено не са особено точно и допринасят за объркването.

И така, как да разберете кога да започнете дискусията? Зависи от вашето дете, неговата среда и любопитството му. Няма подходяща възраст за повдигане на тази тема.

Когато сте готови, използвайте тези съвети, за да започнете разговора:

Как да говорим с децата в предучилищна възраст

Повечето деца на тази възраст не задават въпроси за менструацията, но ако вашето дете види дамските ви превръзки или нещо друго, което да повдигне въпроси, отговорете на въпросите без голяма емоционална реакция. В зависимост от вашето дете, понякога е достатъчен прост отговор от едно изречение.

Как да говорим с децата в началното училище

Менструацията започва по-рано от 1995 г. (средната възраст сега е около 11 години), като първата менструация на някои момичета идва още на 8 или 9 години, така че началното училище е възрастта за подробен разговор. Обикновено около 4-5 клас започва да се говори с децата на тази тема, така че е добре първо вие да сте провели този разговор. Това може да помогне на детето ви да не се срамува и да не бъде объркано относно промените в тялото.

За децата на тази възраст важи същото правило- давайте точна и ясна информация. Децата на тази възраст имат много въпроси, така че дайте възможността на детето да попита всичко, което го интересува.

Как да говорим с децата в средното училище и след това

На тази възраст децата вече имат достъп до доста източници на информация. Поради тази  причина е важно да провеждате още по-задълбочени и подробни разговори. Трябва да бъдете заинтересовани, но не и да притискате детето си. Най-добре е да се ръководите от самото дете. Оставете го да диктува правилата, за да се чувства възможно най-комфортно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay