Как да имате успешна кариера и да бъдете страхотен родител

Как да имате успешна кариера и да бъдете страхотен родител

За да бъдете успешни в работата, трябва да сте мотивирани. Трябва да се съсредоточите върху целите си и да им се отдадете, за да постигнете положителни резултати. Въпреки това, ако вземем това отношение у дома и го приложим към родителството, то не е много подходящо. Защото, нека бъдем честни, децата са хаотични и непредвидими и рядко се придържат към план.

На работа сме свикнали да контролираме. Но родителството е коренно различно. Децата са жизнерадостни и игриви, имат напълно различен когнитивен подход към живота. Те не мислят като възрастни – не могат, защото мозъкът им не е устроен така.

Ако подхождаме към семейния живот в работен режим, фокусиран върху ефективността, лесно е да се разочароваме от децата си (и от себе си), когато не правят това, което искаме.

Ето нашите пет основни съвета как да бъдете страхотен родител (като същевременно имате успешна кариера!):

Направете място за игри

Игрите и смеха са основна съставка в щастливите семейства. Децата се нуждаят от тях  и възрастните имат нужда, също. Ако премахнете игривостта от родителството, всичко, което ви остава, е тежък труд. Създаването на повече пространство за игри ще ви даде място да дишате, да се отпуснете, да се смеете малко повече (и да крещите малко по-малко) и да се насладите на това, че сте член на вашето семейство.
Дайте приоритет на качествените моменти. Семействата се състоят от взаимоотношения, а не от задачи.

Изграждането на взаимоотношения не е свързано с големи количества свободно време, а с качествени моменти. Взаимоотношенията са свързани с чатене, смях и забавяне за няколко минути, за да изслушате, когато детето ви има какво да каже. Защото като спрем да слушаме, ние се свързваме с децата си на по-дълбоко ниво и ги опознаваме.

Ефективни стратегии за дисциплина

Събирането на енергия за управление на своенравни деца наред с работата е голямо предизвикателство. Ефективните стратегии за дисциплина променят играта за работещите родители.

Когато сме заети, е лесно да се подхлъзнем в капана на пренебрегването на децата, когато са добри, и след това да реагираме прекалено, когато сбъркат. Научете се да живеете с несигурноста. За да се чувствате щастливи като работещ родител, трябва да приемете, че съмнението, провалът и липсата на контрол са неразделна част от родителството. Трябва да простим на себе си (и на децата си), че не сме перфектни и да се научим да живеем с тази несигурност, без това да ни извади от курса. Дисциплината винаги е добър приятел в тези моменти.

Не се опитвайте да направите всичко

Понякога, когато става дума за родителство, по-малкото наистина е повече. Да тичаш насам-натам да прибираш деца, които са достатъчно големи, за да правят нещата сами, не е акт на любов, а саботаж на развитието. И това означава, че никога няма да имате достатъчно време, за да се насладите на това да сте член на вашето семейство. Помогнете на децата си да развият добро самочувствие и независимост, като ги насърчавате да правят нещата сами, да правят грешки и да се учат от провалите си.

Във видеото ни с Габи от TherTalks си говорим за осъзнатото родителство и как да бъдем по-добри. Може да разберете повече от него:

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay