5 начина да научите детето да се облича само

5 начина да научите детето да се облича само
Pexels

Всички родители знаят, че създаването на основните умения се случва у дома- хранене, миене на зъби, обличане и т.н. Научаването на детето да се облича само ще насърчи независимостта му и ще го направи много по-уверено. 

Прилагайки метода Монтесори вкъщи, вашите деца ще се нуждаят по-малко от вас, тъй като те могат да функционират независимо от подкрепата на възрастните. Наливането на вода, вземането на това, от което имат нужда и пълното обличане без чужда помощ са само някои от начините, по които независимостта на вашето дете може да бъде от полза за вашето семейство и самочувствието на вашето дете.

Ето няколко начина, по които можете да помогнете на детето да се научи да се облича само, което вероятно ще направи сутрините ви доста по-лесни!

Как да насърчим децата да се обличат сами:

1. Обръщане на якето

Теорията и педагогиката на Монтесори има област, наречена "Грижа за себе си", където учим децата да бъдат независими в грижата за телата си (от миене на зъбите до избърсване на носа и до обличане, преди да излязат навън). За да подпомогнете детето си да облече якето си, опитайте техниката на обръщане на якето, която ще научи детето ви как да облича и съблича якето си самостоятелно. Ето как работи:

Поставете якето на земята с качулката нагоре.

Покажете на детето си как да стои с лице към качулката на якето. Това може да не изглежда естествено, но можете да добавите фразата "етикети към пръстите на краката!" ако това помага.

Помолете детето си да се наведе и да постави ръцете си в ръкавите на якето.

Инструктирайте детето си да се изправи и да вдигне якето над главата си.

Направете го заедно.

2. Подредете дрехите така, че на детето да му бъде по-лесно

Детето трябва да има достъп до всичко, тоест всички предмети да бъдат на неговото ниво. За да подпомогнете най-добре лесния достъп на вашето дете до собствените му дрехи, подредете ги в малък скрин или в ниски чекмеджета на нивото на очите. 

Освен това е важно да подканвате детето да облича различни дрехи. То вероятно ще посяга към едни и същи, с които се чувства комфортно, но не бива да го допускате. Разбира се, не предлагайте гащеризони, ризи и други трудни за обличане дрехи. 

3. Сложете закачалки на по-ниско

Когато детето се прибере вкъщи, трябва да знае къде да постави якето си. Децата обичат организацията, така че поставете закачалки на достатъчно ниско ниво и научете детето, че трябва да поставя якето си там, а обувките под него. По този начин ще може да се облича и обува само преди да излезе. 

4. Не коригирайте

Важно е да разберете, че нещата няма да се случат от първия път и трябва да бъдете търпеливи. Недейте да коригирате детето и да го преобличате след като се е облякло само. Дори блузата да е разгащена, панталоните да са наобратно и т.н., не обръщайте внимание. Вместо това похвалете детето и му кажете, че се справя страхотно. Така ще го мотивирате да продължава да опитва.

5. Упражнявайте се заедно

Добре е да превърнете обличането в игра. Така ще запазите интереса на детето и ще го мотивирате. Показвайте му, помагайте му и най-вече бъдете търпеливи. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay