5 начина да научите своя тийнейджър на стойността на парите

5 начина да научите своя тийнейджър на стойността на парите
Pexels

Макар че има много по-важни неща от парите, те са неизменна част от живота ни. Финансовата отговорност и осведемеността относно финансите са важни за всеки подрастващ и е задача на родителите да научат децата си на стойността на парите. 

Ако се замислим, децата започват да се сблъскват с това от доста ранна възраст. Получават парични подаръци за празниците си, играят си с играчки, включващи пари, като касови апарати и т.н. и обикновено имат касички, в които ги учим да събират пари. 

Когато едно дете навлезе в тийнейджърска възраст обаче оценяването на парите и разбирането на това как се изкарват става доста сложно. Да научиш едно дете на стойността на парите е трудна задача, но има някои начини, по които можете да го направите. Ето 5 идеи:

1. Помислете за "комисионна" вместо джобни пари

Идеята е детето ви да си "изкарва" парите, които му давате. По този начин ще го подготвите за живота и ще свикне по-лесно с идеята, че един ден наистина ще трябва да работи, за да разполага с пари. Можете да използвате различни домакински задължения като методи за "изкарване на пари". Или да поставите следното условие- колкото повече вашият тийнейджър помага вкъщи, толкова по-висока ще бъде сумата на джобните пари, които ще получи за седмицата или месеца.

2. Заменете касичката с истинска банкова сметка

Предоставянето на вашия тийнейджър на спестовна или разплащателна сметка е чудесен начин за него да разшири възгледите си за финансите и вие също можете да наблюдавате неговата сметка, което е страхотно. Заведете детето в банката, за да му направите сметка. Срещата със служителят в банката ще му помогне да си изгради по-ясна представа за реалността. 

Разполагайки със собствена банкова сметка, тийнейджърът има свобода, която е необходима, за да си изгради определени финансови навици. Детето естествено трябва да бъде наясно, че ако похарчи парите си неразумно, няма да има възможността да харчи известен период от време след това. 

3. Подбудете интерес към акциите 

Можете да помогнете на вашия тийнейджър да закупи първите си няколко акции, което не само ще ви сближи, тъй като ще наблюдавате растежа и промените заедно, но освен това вероятно ще бъде умна инвестиция. Хубавото на акциите е, че можете да инвестирате изключително малки суми. 

4. Купете книга за предприемачеството

Може да ви се струва като неподходяща тематика за тийнейджър, но може да се окаже, че предприемачеството е сред интересите на вашето дете. Дори да няма амбиции да става предприемач, ще получи ценна информация за финансите и ще се научи да управлява поне собствените си пари. 

5. Станете доброволци

Добре е да се включите към някаква инциатива и да бъдете доброволци заедно. По този начин ще покажете на детето, че парите не са най-важното нещо на света и че не винаги финансовата облага е най-важна. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay