5 неща за преждевременното раждане, които всяка жена трябва да знае

5 неща за преждевременното раждане, които всяка жена трябва да знае
unsplash

Преждевременното раждане е раждане, което се случва повече от три седмици преди очаквания термин. С други думи, преждевременно раждане е това, което се случва преди началото на 37-та седмица от бременността. 

Недоносените бебета, особено родените много рано, често имат здравословни проблеми. Усложненията са различни. Но колкото по-рано се роди вашето бебе, толкова по-голям е рискът от усложнения. 

Преждевременното раждане е едно от най-опасните неща, които могат да се случат по време на бременността, но за съжаление не винаги може да бъде предотвратено. Има някои симптоми и някои случаи, в които рискът от преждевременно раждане е по-голям, например при наличието на предишна бременност, завършила с преждевременно раждане, бременност с близнаци, тризнаци и т.н., тютюнопушене, поднормено или наднормено тегло преди бременността, някои заболявания и т.н. Докато има жени, които са запознати с риска това да се случи, има и такива, които не са подготвени по никакъв начин за това. 

В повечето книги дори пише, че при първа бременност има по-голям риск от преносване, отколкото от преждевременно раждане, но всяка бъдеща майка трябва да бъде наясно с едно нещо- очаквай неочакваното, когато става въпрос за бременността. 

И така, ето 5 неща за преждевременното раждане, които всяка жена трябва да знае:

1. Може да се случи на всеки

5 неща за преждевременното раждане, които всяка жена трябва да знае unsplash

Много е важно всяка бременна жена да знае, че преждевременното раждане може да се случи на всеки. Дори да имате напълно нормална бременност, всичко да върви по мед и масло, бъдете психически подготвени, че това може да се случи. Идеята не е да бъдете наплашени и да живеете под напрежение, а да обръщате внимание на абсолютно всеки симптом. Подценяването на нещо, дори да е дребно, може да доведе до сериозни проблеми, така че не си повтаряйте, че на вас не може да се случи, а се обадете на лекаря си дори при най-малкото съмнение за някакъв проблем. 

2. Това е шокиращо преживяване

5 неща за преждевременното раждане, които всяка жена трябва да знае unsplash

Едно от най-тежките неща е, че ще се приберете вкъщи без бебето си. Цялата еуфория, всички близки хора, събрали се вкъщи да посрещнат новия член на семейството, украсите, тортата, няма да ги има... Ще се приберете вкъщи сама и с разбито сърце. Няма да имате възможността да гушнете бебето си веднага и всички сладки дрешки, които сте купили, ще бъдат огромни... Несъмнено това е един от най-трудните периоди в живота на всяка майка, но трябва да бъдете силни, заради бебето. Това малко и крехко същество се нуждае от цялата ви любов и има нужда да усеща спокойствието на майка си. Ще бъде трудно, ще бъде шокиращо, но когато се приберете вкъщи заедно с бебето, ще забравите за всички трудности и ще бъдете безкрайно щастливи. 

3. Раждането е трудно, независимо дали е на термин или по-рано 

5 неща за преждевременното раждане, които всяка жена трябва да знае unsplash

Раждането е раждане- боли, трудно е, изпълнено е с притеснения и страхове. Истината е, че размерът на бебето няма никакво значение. Да, раждането минава една идея по-леко, когато бебето е по-мъничко, но това в никакъв случай не означава, че е по-добрият вариант. Съзнанието на майката е изпълнено с толкова ужас и страх, че болката остава на второ място. Да станеш майка не е лесно, при никакви обстоятелства. 

4. Медицинските специалисти са подготвени

5 неща за преждевременното раждане, които всяка жена трябва да знае unsplash

Преждевременното раждане е шокиращо и стресиращо. Но поемете дълбоко въздух, медицинските специалисти се сблъскват с такива раждания ежедневно и много добре знаят какво трябва да направят. Важно е да имате доверие на лекарите, защото те са способни да помогнат както на бебето, така и на вас самите. При извънредна ситуация, каквато е раждането в по-ранните седмици на бременността, е важно да слушате какво ви казват лекарите и да изпълнявате техните препоръки. Нещата в крайна сметка ще се наредят. 

5. Всичко ще бъде наред

5 неща за преждевременното раждане, които всяка жена трябва да знае unsplash

Ще бъдете изненадани всъщност колко силни са недоносените бебета. Те са малки геройчета, които успяват да се справят с трудностите. Това, че детето ви е родено по-рано, в никакъв случай не означава, че ще има проблеми на по-късен етап от живота си. Напротив, тези деца са абсолютно здрави. Важно е да не губите вярата си, за да успеете да прескочите трапа, а след това всичко ще бъде наред. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay