7 отличителни белега на лошия родител

7 отличителни белега на лошия родител

Няма човек, който да си мечтае да стане лош родител. Но понякога животът ни показва, че невинаги постъпваме правилно при отглеждането и възпитанието на децата си. Колкото и книги да изечетем, колкото и видеа да изгледаме, истината е, че подходът при всяко едно дете е различен и понякога е много трудно да го открием.

Кои са отличителните белези на лошото родителство?

Тормоз

Тормозът се проявява в различни форми като като пренебрегване на емоционалните нужди на вашето дете, както и тежко физическо насилие. Едното белязва душата на детето, а другото може да доведе до истински, сериозни наранявания.

7 отличителни белега на лошия родител

Винаги казвате "Да"

съгласявайки се  с всичко, което искат децата ви им изиграва лоша шега, която рефлектира негативно върху тяхното бъдеще. Те трябва да бъдат подготвени за реалността такава, каквато е или могат да се превърнат в абсолютна заплаха за себе си и за всички около тях. Това също е важно за определяне на граници, особено при тийнейджъри.

Детето ви се страхува от вас

Прекрасно е, когато научите дтео си на уважение към вас. Но тва няма нищо общо със страха, който някои деца имат към родителите си. Вие сте най-близките му хора, но ако се страхува от вас, то никога няма да имате пълноценна връзка и ще навредите на психиката му.

Липса на интерес към детето

Ако показвате на детето, че не му пука за него, то ще остане с впечатление, че е излишно в обстановката и постоянно ви пречи. Не забравяйте, че вие сте единствените хора, на които детето има доврие.

7 отличителни белега на лошия родител

Крещите през цялото време

Наша отговорност като възрастни е да управляваме емоциите и поведението си. Ако крещим на децата си често, може би е добра идея да се извиним за изблиците и да работим върху намирането на по-конструктивни начини да общуваме с тях. Нека се опитаме да проявим повече разбиране и търпение към нашите деца и да им дадем положителен пример, който да следват.

Постоянно обвинявате детето си

Казването на неща като "Ти си такова разочарование" "Иска ми се да имах дъщеря вместо син" и "ти съсипа моя живот" е очевиден знак за грандиозен родителски провал. Балансирането между това да бъдете уважаван възрастен, приятел на детето си и ментор е предизвикателна задача. Ако искате да отгледате дете, което ще бъде достоен човек, трябва да осигурите безопасна обстановка за него, независимо как се чувствате.

Пренебрегвате чувствата и желанията му

Една от най-лошите родителски грешки е обезценяването на чувствата на вашето, казвайки му, че то все още е твърде малко, за да изпитва сериозни емоции. За едно дете, родителят е целият му свят и той е последният човек, който трябва да подценява личните му борби.

***

Проявата на някои от тези признаци не ви прави непременно лош родител. В днешното стресиращо всекидневие всеки от нас може да изпадне в крайност, за която после съжалява. Ключът тук е да намерм начин да се поправим и да бъдем най-добрите родители за децата си.

А в нашето интервю с д-р Магдалена Богданова можете да чуете още полезни подходи към децата:


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay