Свръххора, които живеят като риби

Плуването е умение, което много хора притежават и е изключително ценно, тъй като може да спаси живота ни в някои ситуации, но малко хора използват това умение в ежедневието си. 

Това не важи обаче за народа Баджау от Азия, известни също като "номадите на морето". Те са разработили техника, която им позволява да задържат дъха си под вода за няколко минути, много по-дълго от обикновените хора. Те могат съвсем уверено да изминават метри под повърхността на океана за до 13 минути. Оказва се, че тези способности не са просто резултат от обучение и тренировки, а нещо по-специално.

Племето Баджау

Представителите на племето Баджау са цветни, празнични и музикални хора, които живеят по бреговете на Малайзия, Индонезия и Филипините от векове. Баджау са били номадски, морски народ през по-голямата част от историята си. Много от тях практикуват същия начин на живот и до днес, което обяснява защо все още често се наричат "морски номади".

В продължение на стотици години тази етническа група е живяла в морето

За да хващат риба и други морски стоки за търговия или консумация, те започват да се учат да плуват и да се гмуркат от много ранна възраст. Прекарват от 6 до 10 часа на ден във водата, като по-голямата част от това време прекарват под вода. Проблемът е, че има значително по-малко риба, отколкото преди 20 години, така че те трябва да остават под водата по-дълго, за да хванат същото количество.

Структурата на тялото им е различна от нашата

За да оцелеят в морските дълбини, хората от това племе са претърпели редица физически промени. Селекцията е проработила и те вече имат по-голям далак, който е необходим за задържане на червените кръвни клетки и им позволява да оцеляват по-дълго под вода. Учените са открили също, че малките деца виждат перфектно под вода-окото просто се адаптира към ситуацията.

Използват определени техники

Беше установено, че групата "морски номади" в Югоизточна Азия успяват да задържат дъха си за изключително дълги периоди от време, докато се гмуркат, за да ловят риба, а причината за това е еволюцията. Хората от това племе са развили способността да се гмуркат на десетки метри дълбочина, без да използват модерно водолазно оборудване. Вместо това те разчитат на тежести, ръчно изработени дървени очила и една голяма глътка въздух.

Морето е техният дом

Те живеят в плаващи къщи вероятно от хиляди години, движейки се из моретата на Югоизточна Азия от място на място и рядко стъпват на сушата. Всичко, което е необходимо на тези хора, се намира във водата...

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay