Любопитни факти за подводните градове, в които бихме живели някой ден

Любопитни факти за подводните градове, в които бихме живели някой ден

Повече от 70% от земното кълбо е покрито с вода и само 6% от нея са проучени. Докато архитектите разработват проекти за градове на Марс, различни компании и учени създават планове за градове под вода. Подобно място се нарича хидрополис, а идеята за него е измислена от руския писател Беляев още през 1930 г. Но в близко бъдеще това може да стане реалност. Ето някои факти за хидрополисите, където скоро може да се преместим.

Първите подводни градове могат да се считат за станциите Conshelf I, II и III. Те са построени през 60-те години от легендарния изследовател на океан Жак-Ив Кусто и неговия екип на дълбочина от 10 до 100 метра. Те се нуждаят от тях, за да не се наллага да се издигат всеки път над повърхността, а да почиват директно под водата. В края на 60-те години на миналия век съветските учени създават лабораторията "Садко" в Акустичния институт. Тя работи на дълбочина 12 метра и представлява сфера с диаметър 3 метра. съсои се от осем бригади по двама души всяка. По-късно се появяват по-големи версии на лабораториите Садко-2 и Садко-3.

Любопитни факти за подводните градове, в които бихме живели някой ден

В началото на 2000-те години бива решено да се построи цял подводен хотел Poseidon Undersea Resort на островите Фиджи. Той е създаден на базата на дълбоководна станция, която е направена през 60-те години на остров Посейдон. 25 стаи от хотелския комплекс трябвало да бъдат разположени на дълбочина 15 метра и да представляват 50-метрови капсули с панорамни прозорци. Планирано било те да бъдат направени от иновативна пластмаса, която визуално трябва да се слее с водата.

През нощта подводното осветление на хотела би привлякло морските обитатели. В началото на 2010 г. медиите започват да пишат за предстоящото откриване на хотела, но това така и не се случва, а причините остават неизвестни.

Един от най-амбициозните проекти за воден град е Ocean Spiral City, който се създава от японската компания Shimizu Corportaion. Той се основава на 500-метрова сфера, в рамките на която ще има блокове, жилищни зони, магазини, бизнес центрове и зони за отдих. Капацитетът на "спиралния град" ще бъде 5 хиляди души. Необичайното име се основава на спирален модул с технически помощни отсеци, който се простира на 15 километра надолу от основната сфера. В случай на лошо време, обитаемата площ може да се издигне над водната повърхност или да потъне под водата поради спиралния модул. Ако Shimuzu събере няколко трилиона долара инвестиции, те ще могат да построят града до 2030 г.

Любопитни факти за подводните градове, в които бихме живели някой ден

През 2020 г. "Газпромнефт" предлага собствен проект "Хидрополис". На отделен сайт е представена концепцията за подводен град, създадена на базата на технологии за разработване на сгради в Арктика и Сахалин. Според концепцията на създателите, градът трябва да се намира на дъното на Охотско море. Системите с изкуствен климат ще поддържат комфортна температура в помещенията, а осветлението ще се адаптира към слънчевия цикъл. На територията на града ще работи компютърен център "Посейдон", който ще контролира животоподдържането. Под най-големият от куполите ще бъде парк с истински дървета. А хората ще се придвижват между модулите, използвайки подводна шина, която прилича на кит.

Любопитни факти за подводните градове, в които бихме живели някой ден

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay