Сексолог отговаря: Какво се случва, когато детето гледа порно?

Сексолог отговаря: Какво се случва, когато детето гледа порно?

Сексът не е тема табу! Все повече хора започват да комуникират свободно и да се интересуват от този така важен аспект от живота ни. Истината е, че сексуалността ни се сформира още в ранна детска възраст и начинът, по който я възприемаме и изразяваме се определя от всичко, което изживяваме, чуваме и виждаме.

При нас бе Габи Петрова, която е психолог и сексолог и разгърна пред нас темата за сексуалното съзряване, травмите от детството и как те влияят на отношенията ни като възрастни.

С нея засегнахме и темата за заливащата ни непрекъснато информация на тема секс, която произлиза от киното и порно индустрията и разбрахме как тези фактори влияят на психиката ни и как участват във формирането на нашата сексуалност.

Коренят ли се голяма част от сексуалните ни проблеми в детството?

Ако се фокусираме само върху темата за сексологията, да – голяма част от проблемите, които имаме се коренят именно там. Това, което ние имаме като поглед върху нашата сексуалност е изградено още от много ранна възраст.

Кога започва сексуалното възприемане?

То започва още от 2-3 годишна възраст, когато самото дете започне да разбира пола с и каква е разликата между тях. В един момент те започват да разбират, че се различават от другия пол.

Кога е нормално да започнем да говорим с нашето дете на тази тема?

Наблюдавам, че когато разговарям с родителите и ги попитам дали са засегнали темата, те твърдят, че детето е много малко. Те възприемат сексуалността така, както я преживяваме като големи. При детето има други интереси – сексуалността в детската възраст е много наивна.

Трябва ли да поставим граница, когато детето е много мъничко, но започне да задава въпроси?

Децата трябва да знаят от много малки различията в половете – момченцата имат полов член, а момичетата имат вагина.  Не е добре да назоваваме половите органи с умалителна имена, тъй като това създава объркване във вече порасналите деца, превръщащи се в тийнейджъри.

Когато детето се превърне е тийнейджър идва момент, в който трябва да проведем малко по-сериозен разговор на тема секс. Какъв трябва да подходът на родителя?

Дори в този наш разговор е трудно да се произнесат думите с точните им имена. Това е така, защото нямаме правилно изградената лексика за тези наименования. Думата секс е лесна за произнасяне, но зад нея стоят различни преживявания. За някои те могат да бъдат неприятни, дори свързани с насилие Това, което се лансира в момента от страна на порнографията е свързано с много грубости.

Темата за образованието към децата е постоянна. Те преминават през много етапи. Грешка е, когато родителите започнат да подтикват децата си към всевъзможни активности. Така ги насочват към едно рационално нещо. След като пораснат те стават асоциални, стресирани, развиват хранителни разстройства. Тъжно е, когато организирам семинари, в които обучавам родителите как да разговарят на тази тема, интересът е много малък.

Какви са Вашите наблюдения, спрямо хората, с които се сблъсквате в практиката Ви?

В началото при мен идваха повече мъже. Това е така, защото за жените информацията е навсякъде, докато господата няма къде да прочетат, няма кога да попитат и няма как да обсъждат тази тема с приятелите си. Това, което се показва в порнографията също влияе много силно. До ден днешен мъжете се асоциират с това каква е еректилната им способност, колко е голям размера, през колко голям брой жени минават. Това идва от порно индустрията, откъдето и децата получават информация. Според прочуване, направено в САЩ, децата започват да гледат порнография на 6-годишна възраст.

Говорейки за секс с детето трябва да обясним, че това е нещо, което се случва при възрастните хора. То не е нещо забранено и лошо и най-вероятно и то ще изпита подобни преживявания, когато порасне. Не забраняваме – отлагаме! Заради порнографията, сякаш напоследък забравихме, че сексуалната интимност е най-вече удоволствие.

Какво се случва, когато детето действително попадне на филми за възрастни?

Това, което детето вижда голота и един изкривен модел за сексуалните отношения, изпълнен с насилие. Когато то фиксира силно емоционално преживяване има вероятност това да повлияе върху бъдещото му сексуално комуникиране.

Добър подход е да го  предупредим на какво може да попадне, за да е подготвено. В такъв случай, дори и да види, то няма да се отрази толкова стресиращо. Така ще се чувства свободно и да споделя.

Успява ли порнографията да повлияе на бъдещите отношения между двама души?

Истината е, че това, което се показва от тази индустрия е ориентирано към мъжката сексуалност. Това налага, че мъжът трябва да е изключително надарен и доказателството са всички тези продукти за уголемяване на пениса. Колега уролог казваше, че женското влагалище е 7 см, така че пенис с този размер е напълно достатъчен. Всичко останало е лакомия. Друго разминаване е, че мъжът трябва да прави много продължителен секс. Разбира се има етапи да сексуалния цикъл, но няма универсално решение за всички.

Може ли порното да увреди и промени възприятията на младите? Какви са разликите в сексуалното общуване между двата пола? Колко е опасно неглижирането на сексуалното израстване при подрастващите?

На тези още много други въпроси отговори Габи Петрова в нашето ново видео:

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay