Нормално ли е да се възбуждате само след като партньорът ви направи ход?

Нормално ли е да се възбуждате само след като партньорът ви направи ход?
unsplash

Социалните мрежи често прокарват идеята, че хората трябва да искат и жадуват за секс през цялото време, но това просто не е така. Въпреки че може да видите сюжетни линии, в които героите веднага се хвърлят един върху друг в секси шоутата на Netflix, този вид спонтанно желание не винаги се пренася в реалния живот. Всъщност е доста обичайно хората да изпитват противоположния тип привличане, наречено "отзивчиво желание".

Отзивчивото желание възниква, когато някой почувства сексуално привличане към някого само след като усети физическо докосване или установи емоционална връзка. И да, това е напълно здравословно и нормално.

Въпреки че нито един тип сексуално желание не е по-добро от друго, хората, които имат отзивчиво желание, може да си помислят, че са "повредени". Но това е много далеч от истината.

Научете повече за този тип сексуално желание, за да се убедите, че е съвсем нормално:

Какво е отзивчиво желание?

Наричано още "отзивчиво сексуално желание", отзивчивото желание възниква, когато някой изпита сексуално влечение към някого, след като усети физическо докосване или когато усеща емоционална връзка. След като някой с отзивчиво желание се почувства свързан, той започва да изпитва желание за секс.

Помислете за това като загрявка. Някой с отзивчиво сексуално желание може да се наложи да започне с гушкане или дълбок, емоционален разговор с партньора си, преди да иска да премине към същинския секс. Това може да включва неща като държане за ръце, повече прегръдки, взаимно масажиране, душ заедно и други. Други пък просто имат нужда партньорът им да направи първата крачка, за да усетят сексуалното желание.

Това просто означава, че умът и тялото ви може да изискват по-дълбока връзка или интимност, за да почувствате привличане - и това не е нещо, от което да се срамувате.

Какво е спонтанно желание?

Спонтанното сексуално желание е по-подобно на това, което може да видите в сериали като "Бриджъртън" или новия сериал на Netflix "Obsession". Това се случва, когато хората изпитват сексуално желание без конкретна причина и във всеки един момент. И за разлика от тези, които имат отзивчиво желание, хората със спонтанно желание не се нуждаят от "загряване".

Най-голямата разлика между спонтанното желание и отзивчивото желание е, че хората, които имат отзивчиво желание, може да се нуждаят от повече стимулация, преди да се настроят. Отзивчивото желание означава да си дадете достатъчно стимулация, за да влезете в настроение за секс, докато спонтанното желание означава, че вече сте в настроение.

Едното обаче не е по-добро или "по-нормално" от другото. Всъщност сексуалното желание дори може да се променя в различните етапи от живота.

Как да се справите със своя отзивчив тип сексуално желание

Разбирането, че имате отзивчив тип желание е страхотна първа стъпка. По този начин ще можете да комуникирате вашите нужди, както и да идентифицирате какво ви мотивира сексуално. Забавната част е да научите какво ви мотивира сексуално. 

Започнете, като обърнете внимание кога изпитвате възбуда. Изследвайте какво ви кара да се чувствате сексуално настроени, като имате предвид околната среда, вида на докосването и емоционалната интимност. 

Всичко това е важна информация, която трябва да отбележите, докато изследвате какво ви кара да се възбуждате. След това, след като имате добра представа какво ви е карало да се чувствате възбудени в миналото, съобщете това на партньора си.

Можете дори да отделите малко време, за да изследвате себе си. Мастурбацията може да бъде полезна, тъй като може да увеличи либидото, както и да ви научи какво ви доставя най-голямо удоволствие без допълнителния натиск от страна на партньора. Помислете какво обичате да слушате или гледате, когато мастурбирате - и не забравяйте да отбележите какво ви е накарало да искате да мастурбирате на първо място.

Ако изследвате с партньора, не забравяйте да бъдете търпеливи. Дайте си пространството и времето да се чувствате сексуално комфортно. Можете да практикувате несексуални форми на интимност, като прегръдки, държане за ръце, сгушване на дивана и прекарване на време във вербално свързване, за да се намали напрежението от самия секс. 

Ако все още установявате, че се борите с този тип желание, може да е от полза да поговорите с терапевт, който може да ви помогне да се докоснете по-добре до вашата сексуалност.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay