Няколко неща, които трябва да спрете да правите, за да спестите пари по-бързо

Няколко неща, които трябва да спрете да правите, за да спестите пари по-бързо

Има хора, които се опитват да спестят от абсолютно всичко и се лишават от много неща, само за да имат някакви спестени пари. Има и такива, които харчат без изобщо да се замислят и съответно никога нямат спестени пари. Спестените пари са важно нещо и е добре абсолютно всеки човек да има някаква сума пари за спешни случаи. Рано или късно всеки човек осъзнава, че това е необходимост, но не се събират пари толкова лесно, така че е добре да започнете от по-рано. Ето няколко неща, които трябва да спрете да правите, за да можете да спестите някакви пари по-бързо:

1. Хранене навън

Ако обичате да вечеряте навън, добре е да преосмислите този навик. Повечето ястия в ресторантите са с много високи цени. В повечето случаи, можете да приготвите ястието вкъщи, за доста по-малко пари. Оставете хапването навън за по-специални поводи или например вечеряйте навън само един ден от седмицата.

2. Абониране за стрийминг услуги

Има различни платформи, които предлагат филми, музика и т.н. срещу абонамент. Това е страхотно, но ако се стремите да спестите пари, по-добре се задоволете с обикновена кабелна телевизия и интернет.

3. Купуване на лотарийни билети

Купуването на лотарийни билети понякога звучи много примамливо, но всъщност е огромен разход. Тъй като давате по 2-3 лева ви се струва, че не е кой знае какво, но в повечето случаи тези пари не се връщат и ако накрая на месеца пресметнете колко пари сте дали за лотарийни билети, няма да бъдете очаровани.

4. Харчене на много пари за почивки и пътувания

Пътуването е нещо много хубаво, от което не бива да се отказвате. Но можете да посетите страхотни места и без да харчите много пари. Например, никога не резервирайте първия хотел, който намерите в интернет. Направете едно малко проучване и изберете най-изгодната оферта. Същото важи и за самолетните билети. По време на самата почивка също можете да спестите пари, например ако не се храните в най-скъпите заведения.

5. Никога не пропускате промоциите

Важно е не просто да купувате всичко, което е намалено, а да купувате неща, от които наистина се нуждаете. Много хора имат навика да купуват хиляди неща, просто защото са намалени. Ако продължавате да правите това, няма да успеете да спестите пари скоро.

6. Карта за фитнес

Вместо да давате една сериозна сума пари за карта за фитнес, можете да тренирате вкъщи и да инвестирате малко пари във фитнес уреди и принадлежности. По този начин ще дадете малко повече пари в началото, но ще спестите доста от ежемесечната карта за фитнес.

7. Импулсивни покупки

Има хора, които са склонни да харчат пари за неща, от които всъщност нямат нужда и дори не искат. Това се нарича импулсивна покупка. Виждате нещо, което ви се струва страхотно и го купувате, но точно след 1 час вече не го мислите за страхотно. Просто спрете да правите това.

8. Купуване на неща от щанда до касата

Това е един от триковете на големите магазини. Хората са склонни да направят импулсивна покупка докато чакат на опашка. Ако се замислите, на тези щандове са подредени неща, които не са основни продукти или необходимости, затова опитайте да не ги купувате.

9. Използване на предмети за еднократна употреба

Няма смисъл да купувате нещо, което ще използвате, след това ще изхвърлите и накрая ще купите ново. Забравете да еднократните предмети. Еднократните чинии и чаши например са подходящи за някакво еднократно събитие, но не и за ежедневна употреба.

10. Модернизиране на устройствата

Хората по някаква причина веднага сменят смартфона си, след като излезе следващия момент. Това важи и за други устройства, като таблети, плейстейшъни и т.н. Преди да направите такава покупка, помислете дали наистина имате нужда от нов телефон...

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay