Животът на 128-годишната Йохана Мазибуко

Тя казваше: "Какъв е смисълът да си жив? Просто седя тук и не правя нищо." А няколко месеца по-късно южноафриканката Йохана Мазибуко почина на забележителната възраст от 128 години, което я прави "най-старата жена в света".

Ето поглед към нейния забележителен живот, разпрострян в 3 века:

Тя имала спокоен живот

Според близките ѝ, Мазибуко е притежавала документи за самоличност, които потвърждават, че датата ѝ на раждане е 11 май 1894 г. Тя е отгледана във ферма за царевица и никога не е ходила на училище. Не можела да чете и пише.

Мазибуко била най-голямото от 12 деца, а 3 от най-малките ѝ братя и сестри са все още живи.

"Живеехме толкова добре във фермите", казва тя за детството си в интервю. "Израснах здрава, хранех се предимно с прясно мляко и див спанак. Сега ям модерна храна. Свикнала съм, но ми липсва храната, с която съм израснала."

Няколко от децата ѝ са все още живи

Въпреки че не помни точната дата, Мазибуко се омъжила за по-възрастен вдовец, който притежавал крави. Двамата били много щастливи заедно. 

Двойката има 7 деца, 2 от които все още са живи. Мазибуко има повече от 50 внуци и правнуци.

Чудела се за смисъла на своето съществуване

Няколко седмици преди смъртта си, Йохана е откарана в болница и е лекувана от инсулт. Изписали я след 2 седмици и умира след 3 дни вкъщи.

Миналата година, на 128-ия си рожден ден, тя каза на интервюиращ: "Изумена съм защо все още съм тук след толкова много години. Защо още съм тук? Хората около мен умират.”

 

 

Йохана Мазибуко е имала впечатляващ живот и е живяла по време на големи исторически събития. Споменът за нея със сигурност ще живее през многото поколения, които е оставила след себе си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay