Вредни ли са сулфатите в шампоана ви?

Вредни ли са сулфатите в шампоана ви?

Живеем си спокойно, използвайки различни козметични продукти, чийто състав изобщо не си и помисляме да проверим, докато в един прекрасен ден не чуваме за вредните сулфати и всичко се срива. Спираме да избираме шампоана си според аромат и свойства, спрямо това дали съдържа парабени и сулфати. За парабените вече сме си говорили, но днес ще обърнем специално внимание на това как сулфатите влияят на косата ни и наистина ли е толкова важно да ги избягваме.

Признаваме, че преди да закупим определен продукт, четем стриктно състава на гърба на опаковката дори да не сме наясно какво точно разбираме. И въпреки това тук таме си позволяваме да използваме и шампоани със съмнително съдържание. Какво да се прави? Трябва ли да избягваме сулфатите? Продължавайте да чете и ще разберете?

Козметичният химик Ник Диндио пояснява, че най-често срещаните са натриев лаурил сулфат (SLS), натриев лаурет сулфат (SLES), натриев кокосулфат, амониев лаурил сулфат и амониев лаурет сулфат. Всички тези съставки са повърхностно активни вещества и са много добри в работата си. Повърхностноактивните вещества имат част, която е водоразтворима (сулфат), и част, която е мастноразтворима (лаурил, лаурет или кокос). Те улавят частиците омазняване и замърсявания, което способства за отмиването им.

Шампоаните без сулфати са по-добри за някои типове коса, но това не означава автоматично, че тези със сулфати, са лоши. Всички шампоани работят по един и същи начин - те просто притежават различни свойства, като качество на и обем на пяната и почистваща сила. Сулфатите по своята същност не са лоши, но могат да бъдат агресивни.

Докато SLS, SLES, амониев лаурил сулфат и амониев лаурет сулфат са едни от най-често срещаните, за които трябва да внимавате, търсенето на продукти без изброените е много сложно, тъй като съществуват толкова много видове сулфати.

Сулфатите са груби съставки и не се препоръчват за жени с къдрави или чупливи коси. Но, ако имате мазна или фина коса, сулфатите могат да ви бъдат от полза.

А как влияят сулфатите на боядисаната коса?

Сулфатите често могат да премахнат цветните пигменти и химически обработки като кератинови терапии по-бързо, отколкото бихте искали, така че определено препоръчваме да не ги използвате изобщо или колкото е възможно по-малко, за да удължите ефекта от дадената процедура върху косата си.

За да обобщим, сулфатите може да са подходящи при почистване, но формулите без сулфати биха могли да бъдат по-добри спрямо вашите нужди. Ако косата ви е без обем и права, не я боядисвате, бързо се омазнява и често употребявате сух шампоан и продукти за обем, най-добрият начин е да възстановим косата си е с формула със сулфат.

Ако косата ви е суха, чуплива, увредена или боядисана или скалпът е чувствителен, вероятно ще искате по-мека формула. Специалистите обясняват, че тук важна е концентрацията на сулфатите, отколкото самите те, но с толкова много опции на пазара, определено не е нужно да ги използвате, ако не искате.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay