Какво всъщност представлява секс терапията?

Какво всъщност представлява секс терапията?

Повечето хора си мислят, че трябва да имат проблем, за да имат нужда от терапия. Както повечето хора си мислят, че трябва да имат проблем, за да посещават психолог. Това обаче съвсем не е така. 

Психотерапията може да бъде полезна и за хората, които нямат проблеми, както и секс терапията би била полезна за абсолютно всеки който води активен полов живот или иска да го прави. 

Секс терапия е вид терапия, която е изцяло фокусирана върху секса и сексуалността. Секс терапията е безопасно, поверително пространство, където хората могат да влязат и наистина да изследват собствената си идентичност, сексуалност и фетиши. 

Независимо дали обмисляте посещаването на секс терапия или научавате за нея за първи път, ето какво представлява и защо може да е добра идея да опитате:

Какво е секс терапия?

Секс терапията е вид терапия, базирана на разговори, която се фокусира върху секса, сексуалността и всичко, което влияе върху сексуалното удовлетворение и комфорт. При сексуалната терапия, вие устно ще изследвате навиците и предпочитанията си свързани със секса, както и собствената си идентичност. Това включва засягане на много фактори, които влияят на връзката ви със секса, като вашето възпитание, култура, раса и предишни знания и преживявания. Сексуалната терапия ще ви помогне да се справите с въпроси като:

Какви са вашите желания?

Какви неща искате, но сте се срамували да опитате?

Какво ви пречи да правите страхотен секс?

Няма изисквания за посещение на сексуална терапия, освен да имате интерес да говорите и разкриете връзката си със секса. Въпреки това има няколко често срещани причини, поради които хората са по-склонни да си уговорят среща с терапевт.

Някои хора, например, търсят сексуален терапевт, защото изпитват специфична сексуална дисфункция - като проблеми със сексуалното представяне или ниско либидо. Други хора може да искат да обсъдят и проучат сексуалните предпочитания, навици или интереси, за които не се чувстват комфортно да говорят с някой друг. Хората, които са преживели сексуална травма или сексуално насилие, могат също да потърсят секс терапевт, тъй като сексуалната терапия осигурява безопасно пространство за тези хора да говорят за своите травми и да проучат и обработят как това се свързва с техния текущ сексуален живот.

Какво представлява сесията?

Можете да посещавате сексуален терапевт индивидуално, като двойка или като група.

Продължителността и честотата на сесиите могат да варират, но най-често срещаните сесии са по 1 час седмично.

Може да изберете да говорите за настоящия си сексуален живот, както и за това как миналите преживявания може да са го оформили. Вероятно ще се задълбочите в някои от табу темите. 

Секс терапевтите също дават на пациентите си "домашно" или неща, които пациентът може да прави между сесиите, за да надгради работата си в терапията. 

Когато започнете да напредвате в сексуалната терапия, вероятно ще започнете да чувствате, че разбирате тялото си, желанията и удоволствията си по-пълноценно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay