Колко банкови сметки трябва да имате?

Ето един въпрос, който много българи си задават: колко банкови сметки трябва да имам? Може би 5? Може би 10? Колко сметки трябва да има умен, финансово стабилен човек на името си?

Колко банкови сметки трябва да имате?

Това са често срещани въпроси, на които за съжаление няма конкретни отговори. Истината е, че правилната комбинация от банкови сметки зависи от вашето уникално финансово състояние и вашите краткосрочни и дългосрочни финансови цели. Какво се надявате да постигнете през живота си? Колко ще спечелите от работата си (или по друг начин) и какви инвестиции и други спестявания имате, за да постигнете тези цели?

Отговорът на тези въпроси е ключов за определянето на правилната комбинация от банкови сметки и финансови продукти за вашето домакинство.

Минимумът

Финансовите експерти обикновено препоръчват поне три банкови сметки за всяко домакинство – разплащателна, спестовна и пенсионна. Те ви помагат да покриете текущите си жизнени и ежедневни разходи, да ви осигурят финанси в случай на спешност, да ви подготвят за бъдещето, когато няма да имате постоянен поток от приходи, на които да разчитате.

Текущата сметка може да ползвате, за да покриете сметките си за комунални услуги или за хранителни стоки. Не е нужно в тази сметка да имате много средства, трябва да съхранявате достатъчно, за да покривате нуждите си.

Благодарение на спестовната сметка ще финансирате бъдещи планове и спешни разходи като подмяна на хладилник или екскурзия. Въпреки че сумата, която трябва да имате в тази сметка, варира, обикновено трябва да имате в нея средства за поне от три до шест месеца разходи. Това означава да имате достатъчно средства, за да покриете плащане за ипотека/наем, заем, комунални услуги, хранителни стоки, газ и т.н. Сметката ще ви бъде като предпазна мярка в случай, че загубите работата си или доходите ви намалеят.

Спестените пари в пенсионната сметка ще покрият разходите ви за живот, когато вече не работите.

Други банкови сметки, за които да помислите

В някои случаи може да имате повече банкови сметки. Ако сте на свободна практика или започвате бизнес, вероятно ще искате да имате бизнес сметка, с която да отделите личните си финанси.

В крайна сметка комбинацията от банкови сметки, от която се нуждаете, зависи от много лични и уникални фактори, така че е важно да разберете финансовото си състояние, както и дългосрочните си цели, преди да вземете решение. Повече не винаги е по-добре, а когато говорим за банкови сметки, това е съвсем вярно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay