Скъпи покупки, които могат да ви помогнат да спестите пари в бъдеще

Скъпи покупки, които могат да ви помогнат да спестите пари в бъдеще

Всеки път, когато купуваме стоки или плащаме за услуги, трябва да решим каква цена сме готови да платим за тях. Когато цената зависи от качеството, лесно е да се направи изборът. Но ако трябва да избирате между бюджетната версия, с която сте свикнали, и някои скъпи новости, това е моментът, в който сте в дилема и трябва да решите.

Ето някои скъпи покупки, които ще ви се изплатят в бъдеще и си струват инвестицията:

1. Кафе машина

Обичате кафе и никога не отказвате чаша ароматно, горещо кафе? Все още не сте си купили кафемашина? Високата цена на този уред е това, което ви плаши, нали? Нека пресметнем.

Чаша кафе струва от 1 до 3 лева. Ако пиете по една чаша кафе всеки ден, това е около 730 лева годишно, ако вземем средна цена 2 лева. Цената ще бъде по-голяма, ако не сте единственият човек в семейството, който пие кафе или ако Вие самите пиете повече от една чаша дневно. Кафе машините струват около 150-200 лева. 

Така че, ако включите цената на кафето на зърна, електричеството и сервиза, вашата домашна кафе машина ще се изплати в рамките на една година. След като се изплати, едно кафе ще ви струва около 10-20 стотинки.

2. Фризер

Вероятно ви изглежда, че фризерът е прекалено скъп уред, за който нямате достатъчно място вкъщи. Но супермаркетите често пускат продукти на много изгодни цени и ако имате фризер, можете да купувате по-големи количества, които да съхранявате във фризера. Например купуването на месо в големи количества е рентабилно. Също така можете да си замразявате плодове и зеленчуци, за да си набавяте витамини и през зимата. 

Един фризер ще ви се изплати за около 3 години. 

3. Индукционна печка

Индукционните печки имат много висока ефективност - около 84% от тяхната енергия загрява храната ви. Електрическа печка, например, има различна ефективност - 70%, докато само 40% от енергията на газовата печка отива за затопляне на храната. Това означава, че храната се готви по-бързо на индукционните печки, така че потреблението на енергия намалява. Това не е ли икономически по-ефективно? 

4. Сезонни гуми

Всички знаем, че зимните гуми са по-скъпи от всесезонните гуми. Също така, ако карате със зимни гуми, това означава, че трябва да ги сменяте с летни, което означава още разходи. Заслужава ли си това?

Отговорът е "да". Дори ако се вземат предвид разходите за монтаж, сезонните гуми ще ви излязат по-малко пари от универсалните, тъй като всесезонните гуми са по-малко издръжливи. 

5. LED крушки

Има още една технология, която трябва да обърнете внимание - LED крушки. Въпреки че имат много предимства, тези крушки всъщност не са толкова популярни. Те имат само един недостатък - висока цена. 

Цената на една LED крушка е около 8 пъти по-висока от обикновената крушка с нажежаема жичка. Но в същото време една LED крушка използва 10 пъти по-малко електроенергия. Също така, сервизният период на светодиодната крушка е 10 000-25 000 часа, докато при крушка с нажежаема жичка 1000 часа - това означава, че докато използвате една LED крушка, ще смените конвенционалната крушка 20 пъти. В крайна сметка една LED крушка става около 7 пъти по-икономична от нормалната.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay