Прост трик, който може да ви направи с 35% по-богати

Прост трик, който може да ви направи с 35% по-богати

Всички казваме, че искаме да спестим пари, но това, което всъщност правите, е от голямо значение. Ако винаги сте се борили със спестяването, тогава определено трябва да погледнете "Страната на изгряващото слънце", иначе известна като Япония. Те имат гениален трик, наречен метод kakeibo, който предполага да не се използва нищо друго, освен тетрадка за спестяване. Ако се чудите какво да правите, вземете писалка и започнете да пишете.

Ще ви разкажем малко повече за този трик: 

Стъпка 1: Вземете тетрадка!

Може би сте заобиколени от толкова много устройства в даден момент, че не знаете откъде да започнете. Е, ние предлагаме да оставите тази технология настрана и да се върнете към метода на писане от старата школа. Вземете тетрадка и химикал и започнете да пишете. Запаметявате много повече информация, ако всъщност сте оставили всяка буква, вместо да ги пишете на екран, според проучвания.

Kakeibo всъщност се превежда "книга на домакинските сметки" и датира чак от 1904 г. Хани Мотоко изобретява този метод и се смята за първата жена журналист в Япония. Има и специални тетрадки kakeibo, които можете да си купите, но и с обикновена ще се оправите.

Стъпка 2: Месечен план за доходите

Първо и най-важното, започнете, като запишете всичките си източници на приходи и колко всъщност печелите за един месец. Направете 4 колони, изобразяващи седмиците в месеца. Можете да направите таблица за всяка седмица.

В началото на месеца напишете дохода, който със сигурност знаете, че ще получите. Запишете го с червено, например. Всички допълнителни доходи, които получавате след това, трябва да бъдат записани в различен цвят. Да кажем, в зелено. Водете бележки за всеки лев, който идва при вас, независимо дали става въпрос за заплата, продадени стоки, платен дълг и т.н.

Прост трик, който може да ви направи с 35% по-богати

Стъпка 3: Месечен план за спестявания

Начертайте друга таблица, където ще запишете колко пари искате да спестите всяка седмица от съответния месец. Важно е да решите тази сума, преди да започнете да планирате разходите си. 

Стъпка 4: Месечен план за разходи

Следващата стъпка е да намалите месечните си разходи. Запишете всички фиксирани разходи, които имате през този месец, като наем, битови сметки, телефонни сметки или сметки за интернет.

Стъпка 5: План за останалите разходи

Парите, които остават, след като приспаднете общите разходи и добавите това, което искате да спестите, са парите, които можете да похарчите. Те трябва да бъдат разделени на 4 категории.

Първата е за разходи за живот, като храна, дрехи, гориво, домакински продукти и др.

Втората категория са разходите за култура и образование, които могат да бъдат билети за театър, музей, галерия или образователни курсове.

Третата категория е развлечение и тук ще трябва да записвате всеки обяд или вечеря на заведение.

И последната категория е просто "други" и там са всички останали разходи, които не се вписват в никоя от гореспоменатите категории.

Съотношението между четирите категории зависи от вас.

Стъпка 6: Теглене на чертата

В края на месеца анализирайте нещата и вижте дали сте останали в рамките на лимита. Можете да имате по-добра представа за това колко харчите за неща, от които не се нуждаете, и можете да планирате по-добре бюджета си за предстоящия месец. Този инструмент ви помага да следите всичко, което печелите и харчите по много прост, но подробен начин. Крайната цел всъщност е да увеличите спестяванията си.

Разбира се, ако останат пари, опитайте се да ги вкарате в спестовна сметка или да закръглите всяка сума, която харчите, а останалото да запазите в касичка. Следвайки този метод, можете да спестите до 35% от парите си. 

Прост трик, който може да ви направи с 35% по-богати

4 въпроса, които трябва да имате предвид

Няма приложения, няма технологии, няма сложни изчисления - просто си задайте тези въпроси. Внимателното харчене е една от стратегиите на kakeibo и феновете на този японски метод знаят, че съставянето на бюджети ви помага да спестите повече. Вместо да се фокусирате върху това, което не можете да си позволите, вие се фокусирате върху това, което е важно и за какво можете да похарчите парите си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay