Каква е разликата между хидратиране и овлажняване на кожата?

Каква е разликата между хидратиране и овлажняване на кожата?

Ако попитате вашия дерматолог от какво се нуждае кожата ви, за да блести и да бъде здрава, вероятно ще получите категоричен отгвор: хидратация и овлажняване.

За повечето хора те са взаимозаменяеми и не е трудно да се разбере защо. И двата термина се отнасят до течност, което кара хората да си мислят, че означават едно и също. В крайна сметка, ако кожата ви е хидратирана, това не означава ли, че е и овлажнена? Всъщност не съвсем. Точно както сухата кожа няма нищо общо с дехидратираната, хидратираната и  овлажнената кожа също са две отделни неща.

Термините "хидратация" и "овлажняване" често се използват като синоними в пространството, но означават различни неща. В основата си хидратацията е по-свързана с водата, докато влагата е по-свързана с мастния слой на кожата. Хидратацията, както можете да разберете от самата дума, се отнася до привличане на вода в кожата, докато овлажняването означава, че кожата действително задържа вода.

Същото важи и за продукти, които твърдят, че осигуряват хидратация и овлажняване едновременно. Ключовата разлика между двете е следната - хидратиращите продукти хидратират клетките на кожата ви, т.е. увеличават водното им съдържание. От друга страна, продуктите, които обещават да доставят влага, работят предимно за предотвратяване на така наречената "трансепидермална загуба на вода" или вода, която се изпарява от кожата поради външни фактори. 

Каква е разликата между хидратиране и овлажняване на кожата?

Също така си струва да се отбележи, че вместо да мислите, че хидратиращите и овлажняващите продукти изпълняват различни функции, не забравяйте, че те работят във връзка един с друг, за да поддържат кожната ви бариера здрава.

От какво се нуждае кожата?

Кожата ви трябва да бъде овлажнена и хидратирана едновременно. Но ако искате да ,разберете кое ви липва, то трябва да се съсредоточите върху текстурата на кожата си. Сухата кожа изглежда лющеща се, докато дехидратираната изглежда по-матова. Ако кръговете под очите ви са по-тъмни и очите ви изглеждат уморени, може също да приемете това като признак на дехидратирана кожа.

Ако кожата изглежда суха (без омазняване), дерматолозите препоръчват овлажнител. Ако показва признаци на дехидратация, трябва да заложите на серуми с хиалуронова киселина, ниацинамид и керамиди.

Трябва да пиете повече вода за поддържане на хидратация и влага в кожата. Но това не е достатъчно - нуждаете се и от поддържащи продукти. Решението е по-скоро локално, отколкото вътрешно.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay