Защо упоритата работа и спестяването на всеки лев не прави хората богати?

Защо упоритата работа и спестяването на всеки лев не прави хората богати?

Хората казват, че богат човек не е този, който има много, а този, който има достатъчно. Но дори и от тази гледна точка, не всеки може да каже за себе си "Аз съм богат". Повечето хора правят всичко възможно, за да забогатеят, но просто не се получава. Понякога обстоятелства се намесват, но по-често проблемът е в самите нас.

Ще ви представим няколко очевидни признака, че човек не е на правилния път да забогатее: 

1. Купувате си неща, които не можете да си позволите

"Ако не можете да го купите два пъти, не можете да си го позволите" е поговорка, приписвана на популярния музикант и милиардер, Jay-Z. Това правило важи за всички покупки с изключение на недвижимите имоти. Ако смартфонът, който мислите да купите, е колкото месечната ви заплата и внезапно се счупи, едва ли ще можете да си купите същия на следващия ден.

2. Нямате заделени пари 

Можете да кажете, че имате достатъчно пари, ако имате заделена сума, с която можете да живеете няколко месеца, ако нещо непредвидено се случи. Човек, който живее в дългове, когато се случи някаква извънредна ситуация, не е дори близо до забогатяването. "Не спестявайте това, което е останало след харченето, а харчете това, което е останало след спестяването".

3. Купувате си "удоволствие" на кредит

Почивка, която сте платили с кредитна карта, е ясен знак, че нещо не е наред с вашите финанси. Няма съмнение, че човек трябва да си почине и да се отпусне от време на време, но да изпадате в дълг за това е лоша идея, защото ще трябва да изплатите дълга си за тази ваканция, вместо да спестите пари за следващата и влизате в един порочен кръг...

4. Често изхвърляте храна

Ако човек редовно изхвърля развалена храна в кошчето, това означава, че има проблем, дори когато става въпрос за планирането на менюто си няколко дни предварително. Продуктите представляват значителен разход - всъщност вие изхвърляте парите си в кошчето.

5. Страхувате се да поемате рискове 

"Колко милионери знаете, които са станали богати, инвестирайки в спестовни сметки?" веднъж попита бизнесменът Робърт Алън. Ако продължавате да правите това, което вече правите, ще получавате същите резултати. Това не означава, че трябва да харчите половината от заплатата си за лотарийни билети, а останалата част трябва да бъде инвестирана в съмнителни неща. Но избягването на всякакви рискове и животът в зоната на комфорт е един от най-добрите начини да НЕ забогатеете.

6. Не учите нови неща

Светът се променя с невероятна скорост и трябва да се адаптираме към промените. Ако не влагате време и пари в подобряване на знанията и уменията си, ще останете много назад. Когато Илон Мъск беше попитан как се е научил да строи ракети, той каза: "Чета книги."

7. Релаксирате по грешния начин

Зиг Зиглар веднъж каза: "Богатите хора имат малки телевизори и големи библиотеки, а бедните хора имат малки библиотеки и големи телевизори." Има дейности, които се смятат за развлекателни, но всъщност просто си губите времето, като компютърни игри, забавни видеоклипове, превъртане из социалните мрежи и висене в барове.

8. Отделяте свободното си време за домакинска работа 

Почистването и готвенето са дейности, които е трудно да се избегнат, но е погрешно да отделяте твърде много време за тях. Има само 24 часа в един ден и след съня и работата, имате само 5-6 свободни часа. Ако ги изразходвате за чистене, приготвяне на супа и печене на пиле, няма да остане време да подобрите живота си. И когато нашето време струва повече от услугите на професионалистите, е по-изгодно да оставите домакинските задължения на тях.

9. Не се опитвате да печелите повече 

Не всеки има възможността да смени сферата на работа изведнъж и да започне да печели много повече пари. Но ако заплатата ви не е сред най-високите в областта, в която работите, това означава, че има какво да направите по въпроса. 

10. Не контролирате парите си

Ако не ви пука колко пари ще останат в портфейла ви, след като отидете да пазарувате, имате проблем. За да станете богат, трябва да знаете своите приходи и разходи във всеки един момент. Това ще ви помогне да планирате бюджета си и да се подготвите за неприятни изненади.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay