Защо правенето на добрини помага повече на самите нас?

Защо правенето на добрини помага повече на самите нас?

Казват, че, когато правим добро то ни се връща стократно. Даже има теория, според която ние не правим добро, за да помогнем, а по-скоро, за да успокоим самите себе си, че сме се отзовали в нужен момент. Но защо добрините, които правим са толкова полезни за нас?

Ставаме по-зрели
Поп културата се опитва да ни наложи, че ние сме самият център на вселената и трябва да бъдем по-егоистични. Всъщност тези твърдения са верни само за подрастващите. Да, редно е да се отделим от родителите си и от тези, които ни притискат или използват, за да разберем кои сме и какво искаме в живота. Но обесването на тази тема води до депресия и тревожност. Намерих се, освободих се - започнете да действате.
Намалява стреса
Когато помагаме на хората наоколо, подсъзнателно започваме да очакваме, че някой ще помогне и на нас в трудни моменти. Разбира се, ние не мислим за това и правим добри дела безкористно, но с времето мозъкът се научава да "измерва" хората. Колкото по-добри ставате, толкова по-мили хора ще ви се струват хората около вас, а светът ще ви изглежда някак по-безопасен.
Ставаме по-щастливи
Учените измерват нивото на хормоните в кръвта на доброволци и се оказва, че тези, които вършат добри дела, значително повишават нивото на окситоцин, допамин и серотонин. Тези хормони правят човек по-щастлив и спокоен.
Имате повече енергия
Някои психолози казват, че че тялото е програмирано да отделя повече енергия за социалното, отколкото за личното. Като цяло, колкото повече енергия изразходвате в помощ на другите, толкова повече енергия отделя тялото ви. Тази теория обаче няма биологично потвърждение.
Щастлива старост
Тук също нямаме категорично потвърждение, тъй като е доста трудно да се измери. Но може би сте забелязали различните типове възрастни хора: тези с деменция и тези, които поддържат жив ум до старост. По правило последните са по-активни в социално отношение: те винаги пекат сладкиши за всичките си внуци, участват в планински преходи  и събират цялото семейство на село.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!
1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay