Защо косата се заплита и как да го предотвратим?

Защо косата се заплита и как да го предотвратим?

Има дни, в които косата ни е като разплетена кошница или още по-зле - наподобява птиче гнездо. Особено през зимата плетени пуловери и шалове, които носим водят до заплитане, с което трудно можем да се преборим. Но понякога дори не е нужно косата да е вляза в контакт с определена материя. Още след излизане от душа имаме чувството, че никога няма да успеем да я разрешем.

Но защо косата се заплита толкова лесно? Какво да направим, за да предотвратим този лош сценарий? Какви са съветите на специалистите?

Можем да сведем причините за заплетената коса до няколко основни виновника: сухота и увреждане, техника на стилизиране и измиване и тип коса.

Сухота и увреждане

Специалистите определят косата като клонка от дърво. Ако клонката е пълна с влага и полезни вещества, тя ще запази формата си. Ако обаче е изсъхнала, тя ще се счупи и ще се нацепи. Трябва да възприемаме кочурите от косата си по същия начин. Ако косата ви е изсушена или увредена, тогава е по-вероятно тя да по-уязвима, което я кара да се нацепи или накъса.

Прекомерното миене на косата или недостатъчната употреба на балсам води до изсушаване. Увреждането и сухотата се случват, заради фактори като химическа и топлинна обработка и изрусяване или боядисване. Нискокачествените продукти за грижа за косата също могат да причинят повече вреда, отколкото полза, така че инвестирайте във високо качество, ако ежедневно се борите със суха коса.

Стилизиране и измиване

Друга основна причина за заплитане е начинът, по който миете косата си и след това я оформяте. "Идеалният начин за шампоан е да масажирате нежно скалпа, за да създадете пяна и след това да пренесете тази пяна по дължината, като избягвате да втривате краищата си с шампоан. Това причинява много заплитания и възли.

Бъдете внимателни и при нанасянето на балсам. Също така трябва да бъдете нежни с краищата си, когато разресвате. Това е особено важно, ако имате суха или къдрава коса.

Първо нанесете разплитащ продукт, като серум за коса, лосион или спрей. Това ще ви помогне да създадете гладко покритие върху отделните кичури, което предотвратява триенето един в друг и заплитането.

Използвайте гребени или четки с широки зъби и се научете как правилно да ги използвате. Ако откриете заплитане, разплетете го от краищата и проправете път до темето на главата си. Никога не дърпайте!

Защо косата се заплита и как да го предотвратим?

Естествена текстура

Да, косата, с която сте родени, може просто да е по-податлива на заплитане в сравнение с другите. Специалистите казват, че хората с груба или къдрава коса са склонни да изпитват повече триене и че ако имате много фина коса, тя също се заплита по-лесно. Решението и в двата случая е да създадете гладко покритие върху кичурите си.
За по-гъста коса може да свърши по-тежък продукт - като крем за разплитане, серум или олио. За по-фина коса се придържайте към нещо с лека текстура, като мист или фин спрей, така че да не утежнявате останалата част от косата си.

Как да предотвратим заплитането?

Подстригвайте краищата си редовно - веднъж на 8 до 12 седмици.

Пазете косата си от вятъра с мек шал или като я завържете на опашка със скрънчи.

Пробвайте да разресвате косата си под душа, след като сте измили с шампоан и сте нанесли балсам.

Заложете на калъфка за възглавница от сатен или корпина, ако забелязвате, че косата ви се заплита прекомерно, докато спите.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay