Как умните майки пестят пари?

Как умните майки пестят пари?

Нека бъдем искрени: паричните въпроси не винаги са лесни. Между грижите за детето, дейностите и всичко останало под слънцето, това допълва картинката. И тъй като родителите обикновено искат да направят всичко за децата си, да бъдеш пестелива майка може да изглежда като невъзможна битка. Но има надежда. Ето 10 лесни начина, по които можете да спестите пари. И най-добрата част? Вие ще бъдете чудесен пример за вашите деца как да се справят с финансите по-късно в живота!

1. Създайте бюджет

Създаването на бюджет е първата стъпка към управляване на финансите ви. Когато създавате бюджета, помислете за пари за спешни случаи и първо за най-нужните неща. След това вижте какво сте оставили. Определете определен процент от тези "остатъчни" пари като спестявания.

2. Разменяйте дрехи

Тъй като децата растат изключително бързо, не е оправдано да купувате всичко чисто ново, от магазина. Ако можете, вземете запазени дрехи от приятели и роднини или намерете братовчеди, които са на близка възраст с вашите деца и разменяйте дрехи.

3. Пазарувайте на едро

Ако можете да купите нещо на едро, правете го! Винаги е по-евтино, а и се запасявате с храна занапред. Просто бъдете внимателни точно какво купувате на едро, за да не се равали нещо. 

4. Купувайте неща втора употреба и продавайте ненужните вещи

Неща, като креватчета, колички, столчета и т.н. се използват за много кратък период и можете както да ги купите втора употреба, така и да ги продадете, след като вече не ги използвате. 

5. Правете си лате сами

Добре, може да звучи трудно, особено ако сте любител на кафето, но можете да си приготвяте различни интересни напитки с кафе вкъщи и да пестите време и пари. 

6. Приготвяйте обяд на всеки от семейството

Приготвянето на обяд може да бъде досадно, но носи много ползи. Първо, всички ще пестите пари от обяд навън, второ- домашно приготвената храна е много по-полезна и вкусна. 

7. Изхвърлете ненужните неща

Помислете за нещата, от които всъщност не се нуждаете и се отървете от тях. Например, ако ходите на маникюр 2 пъти в месеца, можете да го намалите на веднъж. 

8. Определете част от доходите ви, която ще отива директно за спестявания

Дори ако са само 50 лева на месец, отделете сума, която да отива директно в спестяванията ви. Можете да определите процент от заплатата си, който директно да се прехвърля в друга, спестовна сметка. 

9. Забравете за известните марки

Обикновено, без значение за какво става въпрос, плащаме допълнителна сума, заради марката. Това е напълно излишно, започнете да купувате по-обикновени марки. 

10. Премахнете автоматичното получаване на мейли от определени сайтове

Всички тези промоционални имейли могат да ви накарат да пазарувате, пазарувате и пазарувате. Не се изкушавайте да харчите повече пари, отколкото вече сте изхарчили.

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay