Кой има по-високо либидо-мъжете или жените?

Кой има по-високо либидо-мъжете или жените?

Случва ли ви се често да имате огромно желание за секс, но на партньора ви да не му се иска изобщо? Е, дами, не сте сами! Независимо дали се дължи на стрес или умора, много двойки забелязват, че правят секс все по-рядко и често се разминават в желанието си за интимни ласки. Според проучване, несъответстващото сексуално желание във връзките е един от най-честите проблеми сред двойките.

Либидото се влияе силно от външни фактори като високи нива на стрес и тревожност, умора, употреба на лекарства и много други житейски обстоятелства. Наличието на ниско или променливо желание за секс е напълно нормално. При много хетеросексуални двойки обаче мъжете твърдят, че изпитват по-високо сексуално желание от своите партньорки, което може да натовари сексуалния им живот, ако нямат открита комуникация и достатъчно търпение.

Чували сме го хиляди пъти, но наистина ли има някаква истина в теорията, че мъжете изпитват сексуално желание по-често?  Юлий Франкенбах, докторант в университета Саарланд в Германия, публикува проучване, което може да отговори на този въпрос веднъж завинаги.

След като провежда над 200 проучвания, Франкенбах заключва, че средно мъжете действително имат по-високо сексуално желание от жените. В статия, публикувана от US News, докторантът посочва, че е изненадан да открие, че по-високото мъжко сексуално желание е постоянно в различните страни, възрастови групи, етноси и сексуални ориентации.

Той обаче предполага, че не всички участници в проучването са били напълно честни относно своята сексуална активност. Повечето мъже съобщават за по-голям брой сексуални партньори от жените, което Франкенбах нарича почти невъзможно, поради проста логика. Но след проучването може да се заключи, че средно, мъжете имат малко по-високо либидо от жените, поради техните биологични различия.

Въпреки че изследователите се съсредоточават главно върху това как сексуалното влечение се тълкува научно чрез генетиката и биологията, те също вземат предвид как културата и средата са оформили сексуалното желание сред мъжете и жените.

Специалистите смятат, че ролите на половете, религията, културните табута и навигирането в спектъра на сексуалността допринасят за сексуалното желание на човек. Много от тези фактори засягат непропорционално жените, което може да доведе до понижено либидо. Също така, жените са по-малко склонни да изразяват сексуалните си желания поради обществените противоречия. Учените твърдят, че обсъждането на секса по здравословен и открит начин ще доведе до по-малка стигма около сексуалното желание на жените.

А тук можете да видите разгорвора ни със сексолога и психолог д-р Габи Петрова, с която засегнахме темата за различията в сексуалното желание между двата пола и още любопитни въпроси на тема секс.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay