Как да драстично да намалите разходите си

Много българи имат финансови затруднения през последните месеци. Ако сте от мнозината, които са били повлияни финансово от пандемията от коронавирус, намаляването на разходите може да облекчи тежестта ви.

Как да драстично да намалите разходите си

Нуждаете се от помощ, докато бурята премине и не стъпите отново на крака? Ето няколко начина да намалите драстично разходите си и да спестите малко пари.

Анализирайте по-голямата картина. Преди да можете да намалите драстично разходите си, трябва да разберете какви всъщност са тези разходи. Анализирайте за какво сте похарчили най-много пари през последните месеци, кои са всички абонаментни или периодични плащания, колко сте похарчили за храна, електричество, вода и др. След като сте наясно с тази информация, бихте могли да ограничите някои разходи.

Спрете да се храните навън. Храненето навън, независимо дали става въпрос за вечеря с приятели, любим човек, посещение на бар или простото кафе за работа, води до големи разходи. Започнете да ядете храна, която сте си приготвили вкъщи. Ще се изненадате каква промяна ще настъпи в бюджета ви.

Изберете градски транспорт. Шофирането всеки ден до и от работа струва скъпо, особено ако работата ви е далеч. Изберете алтернативен метод за транспорт – автобус, метро, колело. Или пък практикувайте споделено пътуване с ваш колега.

Забравете марките и опаковките. Когато купувате нещо, не избирайте спрямо марката. Избирайте небрандирани продукти или дори такива в насипно състояние.

Не купувайте първия продукт, който видите. Цените варират от мястото където купувате, кога купувате, марката и размера на покупката.

Потърсете магазини втора употреба или други алтернативни възможности за пазаруване. Ако имате нужда от неща като дрехи, уреди и други нехранителни стоки, избягвайте търговските центрове и големите търговци на дребно.

Подберете внимателно доставчика си на услуги. Кога за последно сте поискали по-изгодна оферта от доставчика си на интернет? Време е да сключите най-добрата сделка за вас.

Ако не можете да договорите по-ниски цени за тези месечни услуги, опитайте да намалите това, което получавате. Можете да намалите сметката си за телефон, като намалите безплатните си минути. Можете да се откажете от филмовите или спортните канали.

Действайте. Ако си боядисвате косата, правете го вкъщи, а не при фризьор. Ако досега сте ползвали услугите на чистач, започнете да чистите дома си сами. Ще спестите десетки левове на месец, а и вероятно ще усвоите нови умения.

Поговорете с близките и приятелите си. Трябва да се уверите, че обкръжението ви знае, че искате да намалите разходите. Те трябва да подкрепят вашите опити. А и могат да ви дадат някои добри идеи как да се справите по-добре.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay