Сeкс въпрос в петък: Може ли вашето сексуално желание да бъде твърде високо?

Сeкс въпрос в петък: Може ли вашето сексуално желание да бъде твърде високо?

Всеки петък ще повдигаме интересни въпроси за секса. Защото защо не? Темите табу отдавна започнаха да избледняват и е време да си поговорим по женски... Тази седмица говорим за огромен сексуален апетит. 

Чували сме от много хора през годините, че имат "твърде голямо" сексуално желание. И така, кога силното сексуално желание се превръща в проблем? Това е изненадващо труден въпрос за отговор!

От една страна стои въпросът какво означава да имаш "твърде голямо" сексуално влечение на първо място. Това, което изглежда високо за един човек, може да изглежда ниско за друг и обратното. Вашето сексуално влечение също естествено намалява и отслабва с течение на времето и може да се промени с възрастта, което създава допълнителна трудност при правенето на широки твърдения за това какво означава.

Какво означава да си "хиперсексуален?"

Присъщата субективност при определянето на високо сексуално влечение като цяло затруднява извеждането на клинична дефиниция на "хиперсексуалност", терминът, който често се използва за описание на високо сексуално влечение, което причинява проблеми на индивида. Хиперсексуалността не е действителна диагноза и е противоречив термин в психологическата общност. Има много малко консенсус за това какво всъщност означава.

Някои го определят като брой оргазми на седмица. Например, ако имаш 7+ оргазма седмично или средно един оргазъм на ден. Въпреки това, в проучване, което оценява честотата на оргазъм, до 26% от мъжете и 10% от жените съобщават, че имат 7 или повече оргазми на седмица. Следователно един напълно произволен критерий като този поставя огромен брой хора в категорията "проблем" и ненужно патологизира много хора със силно, но здравословно сексуално желание.

Определянето на хиперсексуалността по отношение на броя на оргазмите също е проблематично от гледна точка, че не всеки редовно или постоянно има оргазъм.

За да се заобиколят тези проблеми, хиперсексуалността се определя по-често от гледна точка на чувство на психологически стрес (напр. Притеснява ли ви сексуалното ви влечение? Причинява ли проблеми в ежедневието?). Този подход обаче има своите проблеми, тъй като някои хора с напълно нормални сексуални нагони са обезпокоени от тях.

Например, това често се случва, когато хората със силно сексуално влечение се засрамват, че искат "твърде много" секс. С други думи, тук често си имаме работа с проблем с възприятието – самото им сексуално влечение не е проблемът, а начинът, по който са били накарани да се чувстват от него. Примерен случай: когато някой с високо сексуално влечение е в партньорство с някой с ниско либидо, той може да бъде засрамен от партньора си, че иска "прекалено много" секс, когато в действителност и двамата партньори може да имат нормални нива на желание и да се справят с несъответствие в сексуалното желание (т.е. проблем с връзката).

Хиперсексуалността може да е симптом, а не причина

Освен това хиперсексуалността често се обвинява и третира като проблем, когато в действителност тя често е по-скоро симптом, отколкото причина. Например, някои разстройства на настроението могат да предизвикат внезапно повишаване на сексуалния интерес и поведение, като например когато сексът се превърне в механизъм за справяне с депресията (връзката между депресията и секса е сложна, като изследванията установяват, че депресията е свързана както с повишена, така и с намалено сексуално поведение). По същия начин, някой в ​​маниакално състояние може да изпита внезапен прилив на сексуална активност и желание. В случаи като този проблемът с психичното здраве трябва да се лекува.

Само по себе си честото желание за секс не е непременно проблем, както и рядкото желание за секс също не е непременно проблем. Когато някой се чувства притеснен от високите нива на сексуално желание, важно е да погледнете откъде идва дистресът, защото сексуалното желание може да не е истинският проблем.

Какво да направите, ако се чувствате разстроени от сексуалното си желание

Шансовете са на ваша страна, че сексуалното ви влечение е нормално. Някои хора искат секс много, други го искат малко, а други изобщо не го искат. Всички тези неща могат да бъдат нормални и здравословни.

Въпреки това, ако чувствате, че сексуалното ви влечение е "извън контрол" или по друг начин сте обезпокоени от това, говорете с лицензиран, сертифициран терапевт, за да установите дали проблемът наистина съществува. Те могат да ви помогнат да разберете по-добре своята сексуалност и най-подходящия курс на лечение в среда без срам.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay