10 правила за спестяване на пари, които богатите хора спазват

10 правила за спестяване на пари, които богатите хора спазват

Парите ни помагат да живеем живота на мечтите си, стига да печелим много и да не харчим прекалено много. 

Повечето хора се опитват да пътуват веднъж годишно, да плащат сметките си и да имат храна в хладилника си. На днешно време животът на повечето хора изглежда така, но има и хора, които имат спестявания и разпределят парите си много по-добре. 

Ето 10 полезни съвета за пестене на пари, които ще накарат сметката ви да изглежда доста по-добре:

1. Правилото за 24 часа

Милионерите се кълнат в 24-часовото правило. Правилото е просто- преди да направите някаква покупка, оставете си 24 часа за размисъл. Импулсивните покупки често са емоционални и ненужни. Задайте си въпроса "искам или трябва" и всичко ще бъде много по-лесно.

2. Само пари в брой

По някаква причина, когато плащаме в брой по-добре осъзнаваме колко пари сме похарчили. Затова дръжте дебитните и кредитните карти далеч. Плащайте само в брой, особено дребните покупки.

3. Задайте бюджет и се придържайте към него

Това звучи клиширано, но определянето на ясен бюджет за деня и придържането към него ще ви помогне да спестите много пари. Просто поставете горна граница на личните си разходи. Финансовите експерти я наричат бюджетния метод 50/30/20. 

4. Харчете пари за неща, които ви помагат да печелите пари

Не е нужно да се лишавате, за да спестите пари. Богатите харчат за неща, които гарантират дългосрочна инвестиция. Правете покупки, които помагат на работата ви, допринасят за текущата ви работа или по някакъв начин ви помагат да печелите пари.

5. Инвестирайте в услуги, които ви спестяват време

Богатите не се страхуват да влагар пари в услуги, които могат да спестят време. Те се фокусират повече върху инвестирането, отколкото върху разходите. Получаването на хранителни стоки вкъщи, ползване на перални услуги, или наемането на сравнително скъпо жилище, за да са по-близо до работата, само ще добавят качествено време към живота ви. Тези неща могат да струват повече, но ви дават достатъчно време, за да правите нещата, които ви правят щастливи.

6. Опитът е безценен

Милионерите живеят разкошен начин на живот и не забравяt да добавят житейски опит към календара си. Това е така, защото те отдават приоритет на разходите за обогатяване на опита, който допринася за техния живот и здраве. Те биха могли лесно да сменят ежедневните си разходи с променящи живота си походи, скачане с парашут, пътувания или фитнес зала!

7. Първо сметките!

Много е важно да платите сметките си веднага щом получите заплатата си. По този начин можете добре да разпределите останалите си пари.

8. Направете списък за пазаруване за годишните разпродажби

Всички обичаме разпродажбите, но трябва да подхождаме разумно. Ако си купувате летни дрехи през зимата и зимни дрехи през лятото, ще спестите много пари.

9. Инвестирайте в неща, които ви правят щастливи и здрави

Важно е да харчите парите си за неща, които ви правят щастливи. По този начин ще се чувствате по-добре и ще работите с повече желание.

10. Определете ден от седмицата, в който да не харчите пари

Това е още един трик за пестене на пари. Определете ден от седмицата, в които ще си оставате вкъщи и няма да харчите пари. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

8 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay