13 факта за "Джентълмените предпочитат блондинки"

През 1953 г. филмът "Джентълмените предпочитат блондинки" с Мерилин Монро в главната роля влиза в челните боксофис класации. Именно в този филм Монро изпълнява известната песен за диамантите, които са най-добрите приятели на жените.

Ще ви разкажем всичко за случилото се зад кулисите на този легендарен филм.

1. Първоначално било планирано друга актриса, Бети Грейбъл, да изиграе главната героиня Лорелей. Но създателите на филма избират Мерилин Монро за ролята, просто за да спестят пари. Грейбъл била една от най-добре платените актриси по това време, а хонорарът ѝ щял да бъде 150 000 долара. Монро, от друга страна, получила доста по-малко - само 18 000 долара. 

2. В много от сцените, Мерилин Монро и Джейн Ръсел (която играе Дороти, приятелката на Лорелей) изпълняват всичките си движения в унисон. Бил нает хореограф, който да им помогне да постигнат синхрон в своите танцови представления. 

3. Мерилин Монро и Джейн Ръсел станали приятелки на снимачната площадка. В интервю Ръсел казва, че Монро била много чувствителна към всичко, например към грубостта на мъжете на снимачната площадка. В наистина трудни моменти Джейн била единствената, която успявала да убеди Мерилин да започне да снима.

4. Сцената, в която Дороти пада в басейна, не била планирана. Станала съвсем случайно. Но когато режисьорът видял сцената, решил да я остави.

5. Корабът, който е използван във филма, е същият, който бил използван преди това в "Титаник" (1953). 

6. По време на изпълнението на песента "Diamonds Are a Girl’s Best Friend" актрисата трябвало да носи рокля от мрежест материал, украсена с разпръснати кристали, имитиращи диамантени бижута. Костюмът обаче бил твърде разголен и Мерилин накрая носи рокля в цвят фуксия.

7. В последното си интервю Мерилин Монро казва, че ръководителите на студиото се държали неуважително към нея по време на снимките. Това било очевидно дори в несъответствието в заплащането между нея и Джейн Ръсел. Ръсел спечелила 11 пъти повече от Монро: $200 000 в сравнение с $18 000. Въпреки това Мерилин изпитвала топли чувства към Джейн.

8. По време на изпълнението на песента "Diamonds Are a Girl’s Best Friend” всички танцьори носели черна мрежа на главите си. Това било направено специално за Мерилин Монро, тъй като тя трябвало да бъде единствената блондинка според плана на режисьорите.

9. Филмът е базиран на роман на американската писателка и сценарист Анита Лус. Има обаче много разлики между сюжета на филма и книгата. Например в романа Дороти не среща частен детектив по време на пътуванията си. Вместо това в началото тя среща беден редактор на списание. В края на филма Лорелай не се озовава с мъжа, който е платил за пътуването ѝ, а с нов човек, който се съгласява да плати за филм с нея в него.

10. Томи Нунан, партньорът на Монро, който играе годеника на нейната героиня, не обичал да я целува. Монро разбрала за това и била толкова разстроена, че избухнала в плач и се заключила в гримьорната си. 

11. 2 години след премиерата било решено да се направи филм с подобен сюжет. И така, филмът "Джентълмените предпочитат блондинки" е последван от "Джентълмените се женят за брюнетки". Джейн Ръсел участва и в този филм, но този път без Мерилин Монро. Сюжетът не е свързан с легендарния оригинал. Това е историята на 2 актриси от Бродуей, които са уморени от живота си в Ню Йорк. Те заминават за Франция, за да преследват кариерата си и да си намерят съпрузи.

12. В края на филма, когато героинята на Монро разговаря с бащата на годеника си, тя казва известната реплика: "Мога да бъда умна, когато е важно, но повечето мъже не го харесват." Тази реплика е изцяло идея на Монро.

13. Първоначално било планирано други момичета да пеят вместо Монро и Ръсел. Първоначално гласът на Мерилин бил смятан за смешен. Създателите на филма обаче променили решението си и оставили всичко както си било. Професионалната певица Марни Никсън пее само няколко реплики в песента "Diamonds Are a Girl’s Best Friend". 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay