4 ситуации, в които трябва да откажете да дадете заем на близък човек

4 ситуации, в които трябва да откажете да дадете заем на близък човек

Много често срещана ситуация е членове на семейството или приятели да си искат пари назаем един на друг. Има хора, които категорично отказват да дават пари на близки хора и да имат каквито и да било финансови взаимноотношения. Това може би е добро решение, защото парите развалят отношенията. Но има и много хора, които дават пари на близките си, дори когато самите те не разполагат с достатъчно пари. Истината е, че има ситуации, в които трябва да кажете "Не" и такива, в които трябва да кажете "Да".

Ето 4 ситуации, в които трябва да откажете да дадете заем на близък:

1. Когато даването на пари назаем ще доведе до искане на още пари

За съжаление, има семейства и приятелства, в които всички разчитат на другия да им дава пари. И не става дума за еднократна помощ, а за една неофициална "издръжка". Това е абсолютно недопустимо и ако знаете, че човекът, на когото давате пари назаем, ще се възползва от това и ще поиска помощта ви пак, просто откажете. Ако не се откъснете навреме, ще попаднете в един кръговрат, който ще приключи лошо със сигурност.

2. Когато няма уточнен срок за връщане

По принцип няма нищо лошо в това да помогнете на близък, но трябва да сте сигурни, че парите ви ще бъдат върнати, тъй като в един момент със сигурност ще ви потрябват. Добре е да уточните кога въпросният човек ще има възможността да ви върне парите, за да няма сърдити накрая. Ако човекът, който ви иска пари назаем не ви каже кога ще ви ги върне, по-добре не му ги давайте.

3. Когато нямате желание да давате пари назаем

Не забравяйте, че всеки заем между приятели или роднини може да окаже влияние върху връзката. Ако мислите, че ще се отрази негативно или ако имате намерение да се подигравате или да съдите човека, просто не му давайте парите. По-добре е да запазите отношенията си, а човекът, който има нужда от пари, ще ги намери от друго място.

4. Когато самите вие не разполагате с достатъчно пари

Често хората мислят повече за другите, отколкото за себе си и правят жертви. Но не бива да се лишавате от различни неща, само за да помогнете на някой близък. Ако разполагате с достатъчно пари, за да можете да дадете определена сума и това да не се отрази на вашия бюджет, давайте, но ако нямате достатъчно пари, просто кажете "не".

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay